Гарбуз – король осені

Гарбуз вважається лідером серед овочів за вмістом корисних речовин. До того ж це ціла аптека, в якій містяться ліки від багатьох хвороб.

Гарбуз - король осені

«Я називаю цей овоч королем осені, – каже дієтолог Вікторія Пухальська. – Гарбуз дуже корисний для імунітету. Він містить каротиноїди, вітаміни групи В, А, С, які важливі для профілактики низки захворювань. Цей овоч чинить на організм протизапальну дію, а його насіння застосовують, як протигельмінтний засіб».

Вживання страв із гарбуза позитивно впливає на роботу серця. Він корисний для профілактики серцево-судинних захворювань, гіпертонії, атеросклерозу, а ще знижує рівень холестерин, покращує роботу шлунку, кишківника, печінки та жовчного міхура.

Гарбуз слід протушкувати чи запекти, щоб він краще засвоювався організмом. Ретинол, який міститься в овочі, захищає шкіру, волосся та нігті від негативного впливу навколишнього середовища. Він важливий при захворюваннях очей, адже уповільнює розвиток катаракти й глаукоми.

Гарбуз корисний для чоловіків. Він позитивно впливає на роботу чоловічої статевої системи. У м’якоті цього плоду міститься висока концентрація вітаміну Е, а в насінні – цинку, які у симбіозі нормалізують функцію передміхурової залози й позитивно впливають на еректильну функцію.

Щодо протипоказань, то їх небагато: індивідуальна непереносимість, захворювання органів травлення, розлад шлунку та камені у жовчному міхурі й нирках.

«Нерідко доводилося чути, що гарбуз не радять їсти діабетикам через високий глікемічний індекс. Це не відповідає дійсності, адже головне – правильно вживати овоч, – продовжує Вікторія Пухальська. – Варто додати до страви трохи горіхів, олії, вершкового масла. Ці продукти не лише чудово смакуватимуть разом із гарбузом, а й знизять глікемічний індекс».

Для приготування різних страв найкраще обрати мускатний гарбуз. Він має горіховий смак та запах. Цей плід дуже солодкий і містить найбільше каротиноїдів. Мускатний гарбуз має витягнуту форму та тонку шкірку.

Часто його продають уже порізаним на частини. Від такої пропозиції краще відмовитися, адже невідомо, в яких умовах різали і чи немає на ньому кишкової палички.

«Погляд часу» №40-01.10.2020

Читайте також: Страви з гарбуза, які урізноманітнять домашнє меню

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *