Гарбузове насіння – це джерело здоров’я

У бажанні бути здоровими ми часто уповаємо на аптечні вітаміни і добавки, забуваючи, що найкращі цілителі – це натуральні продукти, зокрема, гарбузове насіння. Воно є концентроване джерело корисних мінералів, вітамінів і антиоксидантів.

Гарбузове насіння

Гарбуз вважається лідером серед овочів за вмістом корисних елементів. Не менш поживним є його насіння, адже містить чимало нутрієнтів, вітамінів та жирів. Останнього у насінні найбільше.

Жири дуже важливі для кожної клітини організму. Крім того, у гарбузовому насінні є ефірні олії, амінокислоти та білки в такій формі, яка максимально засвоюється організмом.

Вітаміни групи К, магній, цинк теж присутні у цьому продукті. А поліненасичені жирні кислоти (із роду омега-3 і омега-6) сприяє зниженню високого кров’яного тиску, запобігання виникненню інсультів та інфарктів. Калій нормалізує роботу серця, зменшує набряки і прояви алергії, підвищує витривалість організму.

Зернята гарбуза корисні тим, хто хворіє на цукровий діабет та страждає на безсоння. Фахівці радять їсти їх за дві години до сну.

Для покращання імунітету теж можна їсти цей продукт, бо у ньому є вітамін С. Насіння гарбуза ефективно бореться з гельмінтами, тож буде корисним дітям.

Чоловікам також варто його вживати задля профілактики простатиту та інших захворювань статевої системи.

До речі, це насіння чинить сечогінну дію.

Гарбузове насіння також знижує нудоту під час вагітності.

При підсмажуванні у насінні втрачається певна кількість жирів та вітамінів, тому краще вживати його у підсушеному вигляді.

Гарбузове насіння рекомендують додавати до салатів та соусів. Корисна й олія з них. Можна використовувати насіння і для приготування гарбузового супу-пюре.

Протипоказання щодо вживання цього продукту теж є. Якщо відстежується індивідуальна непереносимість деяких компонентів, які містяться у насінні, то краще їсти його в обмеженій кількості. Те ж стосується тих, хто страждає на гастрит чи виразку. Потрібно стежити за самопочуттям, якщо дискомфорту у кишківнику не виникає, то продукт не чинить здоров’ю шкоди. Насіння погано перетравлюється при підвищеній кислотності шлунку.

Усього має бути в міру. На день рекомендовано вживати 20-30 г гарбузового насіння. Максимальне дозування – 60 г, щоб вони не вплинули негативно на роботу нирок.

«Погляд часу» №2-7.01.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *