Холодостійкі овочі, які варто передусім садити навесні
Що садити навесні на городі передусім? Холодостійкі культури, які сходять навіть при невеликих температурах і здатні пережити короткочасні заморозки.
Пастернак
Пастернак не тільки стійкий до заморозків, але і спокійнісінько зимує під снігом. Сіють пастернак рано навесні. Перші паростки з’являються приблизно на 20-25 день. Молоді рослини витримують заморозки до -5 °С, а дорослі – до -8 °С. Найкраще пастернак зростає у прохолодну погоду, у добре зволоженому ґрунті.
Редис
Насіння редиски проклюнеться вже при +2-4 °С. А перші паростки з’являться через 4-6 днів після посіву. Паростки редиски витримують короткочасні заморозки до -2-3 °С. Дорослі рослини ще більш витривалі: їм не страшні морози -5-6 °С. Редис висаджують і під зиму, і взимку, і навесні.
Морква
Морква – ще одна холодостійка культура, яка починає зростання навіть у холодному ґрунті (+4-5 °С). Паростки моркви зазвичай з’являються на 14-16 день після посіву.
Цибуля-чорнушка
Усі види цибулі досить холодостійкі, але чорнушку навесні висаджують на грядки раніше за всіх. Як тільки відтане і ґрунт висохне, настає час посадки. Перше пір’ячко може з’явитися вже через тиждень після посадки. Перо дорослої рослини цибулі легко переносить заморозки до -2 °С, але при більш сильних морозах гине.
Крес-салат
Крес-салат дуже холодостійка рослина. Вона буде рости навіть при +2-3 °С, нехай повільно, але вірно. В оптимальних умовах (близько +16-18 °С) крес показує дива скоростиглості: проростає за 2-3 доби. Рослина добре переносить дефіцит світла.
Рукола
Навесні руколу можна сіяти, починаючи з кінця березня. Щоб завжди бути з урожаєм, посіви рекомендують проводити кожні два тижні аж до середини літа. Насіння проростає при температурі повітря +9-10 °С.
Рукола годиться і для підзимових посівів. Висівають насіння у жовтні-листопаді, коли стовпчик термометра вже не піднімається вище нуля. Насіння заглиблюють у ґрунт на 2-4 см. Руколі потрібен простір, у тісноті вона грубіє і дрібнішає, тому між рослинами бажано дотримуватися проміжку у 8-10 см.
Шпинат
Мегакорисний шпинат починає рости при +2-3 °С. Це мінімальна температура проростання, а ось у +15-20 °С через десять днів після посіву з’являться перші листочки. Юні сіянці легко переносять короткочасні заморозки до -6 °С.
Горох
Гороху теж не потрібно багато тепла. Температурний мінімум для пробудження його насіння – +1-2 °С. Для нормального розвитку паростків і формування пагонів вистачає +4-5 °С. А у ґрунті, прогрітому до +10 °С, горох проростає буквально за 3-7 днів. Молоді пагони гороху можуть вижити при -4-6 °С. Проте заморозки послаблюють рослину і значно знижують її врожайність. Те саме стосується бобів.
Петрушка
Петрушка теж не боїться холодів. Її можна сіяти рано, одночасно з морквою. Насіння починає проростати при температурі 3-4 °С. Але петрушка дуже довго сходить. Перші паростки з’являються через два тижні. Паростки без проблем переносять заморозки до -9 °С. Повноцінний кущ петрушки витримує справжні морози (-10-12 °С). І коріння, і листя петрушки чудово зимують під снігом.
Кріп
Кріп найкраще вдається у прохолодні періоди, оскільки його комфортний температурний діапазон – це +16-17 °С. А ось у спекотну погоду ця культура швидко втрачає соковитість, грубіє, не зростає, а намагається швидше випустити парасольки. Насіння кропу теж проростає повільно. Навіть при +12-15 °С вони можуть провести у ґрунті до 20 днів.
Білокачанна та інші капусти
Розсада будь-якої з чисельних різновидів капусти здатна пережити недовгі заморозки. Паростки качанної капусти не бояться -3 °С, пекінської, цвітної або броколі – -2 °С. Щоправда, прихоплена морозом розсада дає менший урожай.
Капустяну розсаду частіше вирощують у парниках і теплицях, ніж вдома на підвіконні, бо всім капустяним потрібно багато світла, хороша вентиляція і прохолода – від 12 °С до 24 °С залежно від виду.
«УЮТ» №8-20.02.2020