Готуємо окрошку

Окрошка – популярний і неймовірно смачний суп, який у багатьох людей асоціюється з літом, теплом і відпочинком. Готують її на квасі, кефірі, буряковому відварі або на томатному соці. Але щоб приготувати ідеальну окрошку, необхідно знати певні секрети.

Класична окрошка на квасі
Окрошка на квасі

Склад:

  • Яловичина – 200 г,
  • картопля в мундирах – 3 шт.,
  • варені яйця – 3 шт.,
  • огірок свіжий – 3 шт.,
  • редис – 5 шт.,
  • цибуля зелена – 1 пучок,
  • кріп, петрушка – 1 пучок,
  • гірчиця (за бажанням) – 1 ст. л.,
  • квас – 1,5 л,
  • сметана – 2 ст. л.,
  • сік 1 лимона,
  • сіль,
  • перець – за смаком.

Приготування:

Дрібно наріжте всі овочі і варене м’ясо. Коли всі інгредієнти будуть дрібно нарізані, змішайте їх у великій каструлі чи мисці і додайте гірчицю та сметану.

Додайте квас, поперчіть, посоліть і додайте лимонний сік. Відправте окрошку на 1-2 год. настоятися у холодильник.

Перед подачею додайте в кожну порцію ложку сметани, половинку яйця.

Рецепт хлібного квасу для окрошки
Хлібний квас

Склад:

  • Бородинський хліб – 1 кг,
  • вода – 6 л,
  • цукор – 10 ст. л.,
  • родзинки сухі – 30-50 г,
  • сухі дріжджі – 20 г.

Приготування:

Бородинський хліб наріжте кубиками та підсушіть у духовці до появи темного відтінку. Сухарі не повинні підгоріти.

Дайте їм охолонути, після чого залийте холодною кип’яченою водою і залишіть при кімнатній температурі на 8-10 год.

Потім процідіть квас та додайте в рідину цукор, родзинки, а також сухі дріжджі. Усе добре перемішайте і залиште на 12 год., щоб він заграв.

Як тільки ви побачите піну, значить процес бродіння пішов. Через 1-2 дні квас стане кислуватим. Поставте його в холодильник або додайте в окрошку, а осад використовуйте в якості закваски для приготування нової порції квасу.

Окрошка на кефірі
Окрошка на кефірі

Склад:

  • Нежирне м’ясо – 200 г,
  • картопля в мундирах – 3 шт.,
  • варені яйця – 3 шт.,
  • огірок свіжий – 3 шт.,
  • редис – 5 шт.,
  • цибуля зелена – 1 пучок,
  • кріп,
  • петрушка – 1 пучок,
  • гірчиця (за бажанням) – 1 ст. л.,
  • кефір – 1 л,
  • вода (кип’ячена або газована) – 0,5 л.

Приготування:

Дрібно наріжте і подрібніть усі овочі. Картоплю і огірок краще натерти на великій тертці. Коли всі інгредієнти будуть дрібно нарізані, змішайте їх у великій каструлі чи мисці і додайте гірчицю.

Кефір змішайте з водою, при необхідності посоліть за смаком, можете додати пару ложок сметани. Якщо хочете отримати густішу окрошку, використовуйте кефір без води.

Крім кефіру можна додати в окрошку айран, сироватку та навіть ряжанку.

Читайте також: Окрошка на кефірі

Окрошка з яловичиною на буряковому відварі
Окрошка на буряковому відварі

Склад:

  • Буряк – 2 шт.,
  • картопля в мундирах – 3 шт.,
  • варені яйця – 3 шт.,
  • огірок свіжий – 3 шт.,
  • редис – 5 шт.,
  • цибуля зелена,
  • кріп,
  • петрушка – по 1 пучку,
  • гірчиця (за бажанням) – 1 ст. л.,
  • помідор,
  • сметана – 1 ст. л.,
  • вода – 1,5 л.

Приготування:

Буряк натріть на великій тертці чи наріжте соломкою, залийте водою, відваріть 10хв, остудіть. Це буде буряковий відвар.

Всі інгредієнти дрібно наріжте і змішайте у глибокій місткості.

Помідор вибирайте м’ясистий. Зніміть із нього шкірку та дрібно наріжте.

У глибокій каструлі змішайте дрібно нарізані овочі і буряковий відвар. Додайте сметану чи знежирений йогурт, гірчицю за смаком.

Залиште в холодильнику на 1-2 год., щоб настоявся. Подавайте з половинкою вареного яйця.

Томатна окрошка з куркою
Томатна окрошка

Склад:

  • Відварене куряче філе – 300 г,
  • свіжі огірки – 2 шт.,
  • картопля в мундирах – 3 шт.,
  • цибуля зелена і зелень – по 1 пучку,
  • яйця варені – 4 шт.,
  • сіль,
  • перець – за смаком,
  • томатний сік – 1 л.

Приготування:

Усі інгредієнти відваріть і дрібно наріжте. Змішайте в глибокій мисці, додайте сметану чи майонез – за бажанням. Можна додати гірчицю.

Зберігайте в холодильнику в сухому вигляді. Перед подачею порційно розкладіть нарізані овочі і залийте томатним соком.

Прикрасьте помідорами чері, вареним яйцем і зеленню.

Читайте також: Окрошка на сироватці

Секрети приготування ідеальної окрошки
  • Дрібно ріжте інгредієнти.
  • Вибирайте нежирне м’ясо: яловичина, курка чи індичка.
  • Картопля повинна бути розсипчастою з великим умістом крохмалю.
  • Для окрошки вибирайте несолодкий квас, який ще називають «білим».
  • Покладіть у тарілку кубик льоду. У літню спеку обов’язково покладіть у тарілку з окрошкою пару кубиків льоду.

«Погляд часу» №25-18.06.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest
Теми:

1 коментар до “Готуємо окрошку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *