Готуємо сад до зими
Збираємо врожай у саду та на городі, прибираємо його на зберігання та робимо заготівлі на зиму.

Потрібно прибрати різні види капусти, висаджену в серпні зелень, кореневу селеру, цибулю-порей, гарбуз, коренеплоди, виноград та зимові сорти яблук.
Проводимо підзимовий посів. Садимо озиму цибулю та часник, сіємо буряк, петрушку, кріп, моркву, щавель та пастернак.
Позбуваємося всіх рослинних залишків. Забираємо з ділянки падалицю, опале листя, скошену траву, бур’яни, овочеве бадилля, а також обрізані гілки та шматки старої деревної кори.
Проводимо профілактичну обробку всього саду від шкідників та хвороб. Використовуємо 3 % бордоську рідину.
Очищаємо штамби дорослих дерев від старої кори та лишайників. Білим стовбури дерев розчином свіжогашеного вапна (2-3 кг) і глини (1-2 кг), розведеним у 10 л води.
Перекопуємо ґрунт (на глибину 15-20 см у міжряддях та 10-15 см за проекцією крони чагарників та дерев) та вносимо добрива (комплексні мінеральні, калійні, гній та послід, компост, торф, сидерати, золу).
Проводимо санітарну обрізку багаторічників, ягідних чагарників та плодових дерев. Видаляємо всі слабкі й ті, що схрещуються пагони, зламані і сухі гілки, пагони, що жирують, із великим листям і слаборозвиненими бруньками.
Проводимо вологозарядний полив, витрачаючи 40-70 л води на 1 м² пріствольного кола. Ґрунт повинен промокнути на 1-1,5 м.
Висаджуємо молоді саджанці та заготовляємо живці для зимового (виноград, яблуня) та весняного щеплення (вишня, слива, абрикоса).
«Уют» №41-13.10.2022