Готуємо виноград до зими

Підготовка винограду до зимівлі починається після перших заморозків з обрізання, якщо лоза укривна. А після цього потрібно вкрити виноград на зиму.

Завдання – не просто підрізати пагони, як при стандартному обрізанні, а добре придивитися до них і видалити з куща уражені хворобами чи шкідниками.

Якщо виноград ви вирощуєте без укриття, обрізання проводять навесні, восени обрізають укривний. Властиво, слід залишати невеликий запас деревини на випадок поганої перезимівлі чи пошкодження.

Проводити обрізання слід після перших заморозків, а можна і відразу після листопаду, коли у куща відбувається відтік поживних речовин до кореневої системи. Після обрізання виноградний кущ треба обробити розчином залізного купоросу 3-5 %. Бажано зробити це відразу після обрізання, добре розгорнувши кущ, щоб засіб потрапив на всі його частини. Залишайте на зиму тільки дозрілу лозу. Вона має характерний коричневий колір, потовщена та покрита корою.

Невизрілу деревину, яка не встигла набратися сил, слід зняти з куща. Якщо цього не зробити, вона все одно загине холодною зимою, але на неї буде витрачено чимало поживних речовин, яких потім може не вистачити на весняний розвиток.

Крім того, слабка лоза створює серйозний ризик появи різних захворювань під укриттям, які заражають усі кущі.

Готуємо виноград до зими

Вкривати виноград краще, коли земля трохи промерзне. Лозу ж треба зв’язати і пригнути до землі заздалегідь, можна і через кілька днів після обрізання. Неодмінно залиште в укритті отруту для мишей, щоб за зиму вони не об’їли пагони.

Ці нескладні заходи допоможуть вдало перезимувати вашому винограднику, щоб навесні знову почати вегетацію.

«Погляд часу» №46-11.11.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *