Готуємо заправки на зиму

Щоб полегшити процес приготування їжі взимку, добре було б запастися різними заправками.

Заправка до борщу
Заправка до борщу

Склад:

  • 3 кг буряків,
  • по 1 кг цибулі і моркви,
  • 3 кг солодкого перцю,
  • 2 кг помідорів,
  • 1/2 ст. л. цукру,
  • лимонна кислота на кінчику ножа,
  • 150 мл 9 % оцту,
  • 3/4 скл. олії,
  • 3 лаврових листки,
  • 1 пучок петрушки й кропу.

Приготування

Натерти буряки і моркву на крупній тертці. Порізати цибулю на соломку. Помідори порізати або подрібнити в блендері.

Підсмажити цибулю в невеликій кількості олії, а коли стане прозорою, покласти моркву, через 5 хв. – буряки, потім помідори. Додати лимонну кислоту. Посолити, всипати цукор.

Заправку тушкувати на повільному вогні 25-30 хв. Не закривайте посуд кришкою, тому що буряк втратить свій колір. Через 30 хв. додати лавровий лист і оцет.

Готувати ще 3-4 хв., покласти подрібнену зелень і тушкувати ще хвилину. Потім перекласти заправку в стерилізовані банки й закатати.

Універсальна заправка

Склад:

  • По 1 кг моркви,
  • цибулі та болгарського перцю,
  • 2,5 кг помідорів,
  • 125 мл олії,
  • 100 мл 9 % оцту,
  • 150 г цукру,
  • 2-3 ст. л. солі,
  • кріп і петрушка – за смаком.

Приготування

Усі овочі почистити. Перець і цибулю порізати на соломку. Помідори – на великі кубики. Моркву натерти на крупній тертці.

У каструлю з товстим дном помістити всі овочі, перемішати й поставити на середній вогонь. Тушкувати 1,5 год., помішуючи. Потім додати сіль і цукор, олію та оцет. Тушкувати ще 15 хв.

Розкласти заправку в стерильні банки й закатати. Перевернути, укутати, залишити, щоб повністю охолола. Зберігати в прохолодному місці.

Підливка «Літній смак»

Склад:

  • 4 кг помідорів,
  • 2 кг цибулі,
  • по 1,5 ст. л. солі та цукру,
  • олія,
  • чорний мелений перець.

Приготування

Помідори помити й порізати на четвертинки. Цибулю почистити й порізати на кубики. Помідори перекрутити на м’ясорубці з дрібною насадкою або через соковижималку. Готовий сік вилити в казан і без кришки варити близько 2,5-3 год.

Поки маса вариться, нарізану цибулю протушкувати на олії під кришкою на повільному вогні до кремового кольору. Цибуля не має хрумтіти. Її перекласти в томатну масу й варити все разом іще 30 хв. Підлива не повинна бути рідкою. За 10 хв. до готовності додати сіль, цукор, чорний мелений перець (ці інгредієнти можна варіювати за смаком). Розкласти в стерилізовані банки й закатати.

Заморожене «Томатне пюре»

Склад:

  • Помідори,
  • сіль.

Приготування

Помідори помити й нарізати на великі шматки. Дуже великі помідори можна нарізати на 4-8 частин. Покласти на деко й запікати в духовці при температури 160 °С 1,5 год., доки підв’яляться.

Потрібно випарити з помідорів достатню кількість вологи, щоб пюре не було занадто рідке. Протерти охолоджені помідори крізь металеве сито. Масу розлити у формочки (можна використати форми для мафінів, цукерок і льоду). Поставити в морозилку до повного заморожування.

Заморожене томатне пюре перекласти в пакет і зберігати в морозилці.

«Погляд часу» №39-23.09.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *