Імбир – друг імунітету
Неодноразово на сторінках нашої газети ми згадували про користь імбиру. Він додає енергію, зміцнює імунітет, що особливо важливо взимку. Його додають до найрізноманітніших страв: м’яса, супів, овочевих страв, салатів, десертів.
Маринований імбир

Склад:
- Імбир – 60 г,
- оцет – 0,5 ст. л.,
- сіль – 1 ч. л.,
- окріп – 200 мл.
Приготування
Обчистіть корінь імбиру. Овочерізкою наріжте імбир тонкими плястерками. Залийте водою. Додайте оцет, сіль та цукор за смаком.
Викладіть у банку та зберігайте в холодильнику.
Для рожевого кольору можна додати трохи бурякового соку.
Імбирне масло

Склад:
- Вершкове масло – 200 г,
- імбир – 30 г,
- гострий червоний перець – 1 шт.,
- часник – 1 зубчик,
- чебрець – 10 г,
- сіль,
- перець.
Приготування
Чебрець помийте і просушіть. Із гілочки обірвіть листочки. Імбир обчистіть, натріть на дрібній тертці. Часник дрібно поріжте. Гострий перець помийте, просушіть, розріжте вздовж, видаліть насіння, зріжте прожилки, промийте під проточною холодною водою. Просушіть і дрібно наріжте.
До м’якого масла кімнатної температури додайте всі підготовлені компоненти. Ретельно перемішайте.
Масляну масу викладіть на харчову плівку. Сформуйте циліндр, загорніть і зв’яжіть плівку у вузлик по краях. Покладіть у холодильник. Масло буде готове на наступний день.
Суп-пюре з імбирем

Склад:
- Морква – 1 кг,
- часник – 3 зубчики,
- шматочок імбиру,
- курячий бульйон – 1,5 л,
- цибуля – 2 шт.,
- молоко – 200 мл,
- сіль,
- перець,
- вершкове масло.
Приготування
Обчищені овочі – цибулю, імбир, часник і моркву – наріжте кубиками.
Бульйон поставте на вогонь.
Сковорідку розігрійте і в розтопленому маслі ледь обсмажте спочатку часник із цибулею, а потім додайте імбир і моркву.
Коли бульйон закипить, проваріть у ньому овочі 15-20 хв. Збийте блендером на пюре, посоліть, за бажанням додайте інші прянощі, влийте молоко і потримайте на плиті ще декілька хвилин.
Подавайте з грінками.
Курячі ніжки з імбирем

Маринад:
- корінь імбиру (розміром як головка часнику),
- соєвий соус – 50 мл,
- курячі ніжки – 4 шт.,
- біле сухе вино – 100 мл,
- яйце,
- паприка,
- сіль,
- перець.
Приготування
Курячі ніжки промийте і висушіть паперовими рушниками. Обчищений імбир подрібніть і додайте паприку, сіль та перець. Отриманою сумішшю зі спецій натріть ніжки з усіх боків і залийте соєвим соусом, змішаним із вином. Залишіть на 5-6 год. маринуватися.
Обсмажте їх на сковорідці до золотистості, занурюючи спочатку в борошно, а потім у яйце (його потрібно попередньо збити).
Імбирний кекс

Склад:
- Борошно – 200 г,
- цукор – 150 г,
- вершкове масло – 150 г,
- розпушувач – 1 ч. л.,
- імбирні цукати – 100 г,
- імбир в порошку – 1,5 ч. л.,
- яйця – 4 шт.
Сироп:
- мандарин,
- цурова пудра –5 ч. л.
Приготування
Масло збийте з цукром. По одному додайте яйця, продовжуючи збивати. Борошно просійте в окрему ємність і додайте розпушувач. До яєчної суміші поступово всипте мелений імбир і борошняну суміш. Додайте в тісто імбирні цукати, перемішайте.
Перекладіть тісто у змащену маслом форму. Випікайте кекси у розігрітій до 180 °С духовці 20 хв.
Для просочення змішайте мандариновий сік із цукровою пудрою. Цим сиропом полийте теплий кекс.
«Погляд часу» №6-9.02.2023