Кабачки на будь-який смак
«Погляд часу» №23-2019
Кабачок – винятковий за своєю корисністю овоч, він легко засвоюється і в цілому сприятливо впливає на здоров’я людини.
Запіканка з рису та кабачків
- 1 кабачок,
- 0,3 скл. рису,
- 2 ч. л. оливкової олії,
- 1 цибулина,
- 3 яйця,
- 0,5 ст. л. твердого сиру,
- 2 ст. л. пармезану (можна і без нього).
Рис залити 2/3 скл. води і поставити на вогонь. Варити 10-12 хв. Тим часом, кабачок натерти на середній тертці. Дрібно нарізану цибулю злегка обсмажити, а потім перекласти у велику миску. Сюди ж додати кабачки, рис, яйця і 1/2 скл. сиру. Добре перемішати. Додати сіль і перець за смаком.
Розігріти духовку до 180 °С. Форму для випічки змастити олією і вистелити пекарським папером. Викласти отриману суміш у підготовлену форму. Розрівняти і посипати пармезаном і сиром, що залишився. Запікати 30-35 хв.
Суп-пюре із вершками
- 1 л курячого бульйону,
- 4-5 молодих кабачків,
- 200 мл вершків,
- 2 ст. л. олії,
- 1-2 зубчики часнику,
- 1 цибулина,
- 1 морквина,
- 2 картоплини,
- сіль і перець – за смаком,
- грінки.
У каструлі з товстим дном розігріти олію й обсмажити дрібно нарізану цибулю, у кінці смаження додати подрібнений часник.
Нарізати кабачки, картоплю і моркву – дрібними кубиками і додати до цибулі. Накрити кришкою і тушкувати 7 хв., не забуваючи помішувати. Влити курячий бульйон і довести до готовності овочів. Потім бульйон злити в окремий посуд, а овочі збити блендером. Пюре з овочів розвести розігрітими вершками і бульйоном до необхідної консистенції і трохи прогріти на повільному вогні. Розлити суп по тарілках, прикрасити грінками і зеленню.
Чебуреки з кабачків
- 500 г натертих на тертці кабачків,
- 350 мл молока,
- 1 цибулина,
- 2 ст. л. кропу,
- 2 яйця,
- 250 г борошна,
- 400 г м’ясного фаршу,
- 70 мл олії,
- зелень кропу,
- перець і сіль – за смаком.
Кабачки і цибулю натерти на тертці, додати молоко, яйця, борошно, сіль, олію і перець. Добре перемішати, тісто має бути трохи густіше, ніж на млинці. М’ясо й обсмажену цибулю перемолоти, посолити і поперчити за смаком.
Добре розігріти сковороду, змащену олією, влити порцію тіста, як на млинець, і помістити на один край начинку. Накрити начинку вільним краєм тіста і притиснути, щоб зафіксувати краї. Смажити на середньому вогні до золотистого кольору.
Кабачкова піца
- 2 кабачки,
- 3 яйця,
- 1,5 ст. л. борошна,
- 1 помідор,
- 50 г тертого твердого сиру,
- 1 ч. л. розпушувача для тіста,
- зелень кропу,
- сіль.
Кабачки натерти на крупній тертці. Рідину, що виділилася, гарненько віджати. Додати дрібно нарізаний кріп, яйця, борошно, розпушувач і сіль.
Форму змастити маслом, посипати панірувальними сухарями. Вилити у неї кабачкову масу. Зверху викласти кружечки помідорів і посипати сиром. Запікати у розігрітій до 180-190 °С духовці 20-25 хв. Перед подачею на стіл готову піцу слід трохи охолодити, тому що гарячої вона буде розвалюватися.
Кабачковий торт із грибами
Для коржів:
- 1 кг кабачків,
- 3 яйця,
- 5 ст. л. картопляного крохмалю,
- 0,5 ч. л. солі,
- 3 ст. л. подрібненої зелені петрушки,
- перець – за смаком.
Для начинки:
- 500 г печериць,
- 300 г нарізаної ріпчастої цибулі,
- 3 зубчики часнику,
- 200 мл майонезу,
- 100 г олії,
- 0,5 ч. л. солі,
- 0,5 ч. л. перцю,
- зелень кропу.
Кабачки натерти на крупній тертці, посолити і дати постояти 15 хв. Ретельно віджати рідину, що виділилася. Додати яйця, перець мелений, петрушку, крохмаль і добре перемішати. Отриману масу розділити приблизно на 4-5 частин. Кожну частину викласти ложкою на розігріту сковороду з олією. Смажити коржі з обох боків до рум’яної скоринки.
Окремо обсмажити на олії дрібно нарізану цибулю до прозорості, додати гриби і смажити до готовності. Посолити і поперчити за смаком. Дати трохи охолонути.
Подрібнити кріп і часник, змішати з майонезом. Отриманою масою змастити коржі і перекласти грибами. Прикрасити зеленню, грибами і скибочками овочів.
Готовий торт поставити у холодильник на 2 год. Порізати на порційні шматочки і подавати до столу.