Кальцій – не тільки в молоці!

Кальцій необхідний для міцних кісток і зубів. Основним джерелом, з якого можна отримати цей елемент, є молочні продукти. Але що робити, якщо вживати їх вам не можна чи не хочеться? Звідки брати кальцій?
Вівсянка. Крім клітковини, ця крупа містить чимало кальцію: в одній склянці – приблизно 100-150 мг.
Листові овочі. Шпинат, капуста, листя салату та інша зелень – це природні джерела кальцію.
Соєві продукти. Замість вершків до ранкової кави можна додати соєве молоко. Велика склянка латте (450 мл) на основі цього продукту містить половину добової норми кальцію.
Горіх. Кальцій міститься і в багатьох видах горіхів, причому він непогано засвоюється завдяки високій жирності плодів.
Бобові. Крім білка бобові збагачують організм кальцієм. Біла квасоля містить приблизно 190 мг цього елемента на склянку продукту, а червона – 155 мг.
Риба. У 85 г консервованого лосося – 181 мг кальцію, у 100 г сардин – 382 мг, а в 100 г скумбрії – 240 мг.
Насіння. Рекордсменом за вмістом кальцію є насіння кунжуту і маку. У кунжутові ви знайдете 975 мг кальцію, а у макових зернятках – близько 1500 мг.
Пшениця. У суцільнозерновому борошні з пшениці кальцій міститься у досить великій кількості. А от у борошні вищого сорту і тонкого помелу його немає взагалі. Тож краще їсти суцільнозерновий хліб із висівками.
Сповіщення: Кальцій замість ліків | Газета "Уют"