Калина: користь приносять і ягоди, і гілки, і кора

Калина користь
Калина: користь приносять і ягоди, і гілки, і кора

У калині все цілюще: і кора, і гілочки, і квіти, і ягоди, і навіть сушені кісточки.

Її ягоди покращують роботу серця, мають заспокійливу дію. Вітаміну С у калині у 1,5 раза більше, ніж у лимоні. У ній є залізо, селен, йод, каротин, фосфор. Калину з медом призначали при простудних захворюваннях. Чай із калини пили при гнійних захворюваннях шкіри, при запаленні ясен.

Відвар із коренів і кори давали дітям при золотусі, судомах і безсонні, відвар квіток і ягід – при застуді.

І навіть сік із листя використовували як зміцнювальний засіб після важких захворювань, при фурункульозі, шкірних висипах і лишаях.

Хтось не любить її через гіркоту, але саме ця гіркота корисна від діабету і захворювань серцево-судинної системи. Ягоди калини вбивають цвіль, бактерії і віруси.

Сік калини має потужну протизапальну та відновлюючу дію. Сприятливо приймати сік калини при поліпах шлунка і кишечника, гіпертонічної хвороби, при кліматичних неврозах, істерії та епілепсії.

Сік калини ефективний при діатезі, сильному кашлі та коклюші.

Плоди і квітки калини заготовлюють у міру цвітіння і дозрівання у суху погоду. Сушити плоди краще у сушарках або печах при температурі близько 80°.

Квітки краще сушити у сушарках при температурі приблизно 45°. Зберігати висушені квітки і плоди краще не більше 2 років.

Кору калини збирають під час руху соків (квітень) тільки з бічних гілок (не з головного стовбура). Сушити кору краще під навісами на відкритому повітрі. Зберігати можна не більше чотирьох років.

Калина володіє наступними корисними властивостями: спазмолітичними, протиатеросклеротичними, протимікробними, протизапальними, обволікуючими, в’яжучими, жовчогінними, проносними, кровоспинними, седативними, протисудомними, знеболюючими, потогінними, відхаркувальними, сечогінними, гіпоглікемічними, загальнозміцнюючими.

Ягоди у свіжому вигляді можна їсти тільки після заморозків. Це – полівітамінний засіб, що підвищує працездатність, надає профілактичну дію при атеросклерозі, стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту, печінки.

Калина у меду

Ягоди калини з гілочками спочатку умочують у підігрітий мед, а потім на деку висушуються у теплій печі. Такі гілочки з ягодами зберігаються всю зиму.

Ягоди калини, зварені з медом, корисні при застуді, кашлі, захриплості, задусі, при проносах, хворобах печінки, жовтяниці.

Плоди калини застосовуються в якості потогінного, проносного і блювотного засобу, а також при виразці та інших захворюваннях шлунка.

Калина знижує рівень холестерину у крові, тому дуже корисна для лікування атеросклерозу.

Якщо цілий рік їсти по 1 ч. л. ягід калини з медом кожен вечір, то це запобіжить проблемам із тиском і буде відмінною профілактикою хвороб шлунка і пухлин.

Відвар із кори калини

1 ст. л. калини на 0,2 л окропу 0,5 год. гріти на водяній бані, після цього 0,5 год. настояти, процідити, віджати, довести до об’єму 0,2 л водою, пити по 2 ст. л. тричі на день перед прийомом їжі.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *