Калина має бути на вашому столі щодня
Це один із символів нашого довголіття і сили. І недаремно ця ягода достигає саме до зими. Їй у цю пору потрібно надавати перевагу над усіма іншими ягодами. Вона має бути у нас на столі щодня. Калина – це справжнє джерело вітамінів і мікроелементів.

Кожна ягідка наповнена стількома цінними речовинами, що той, хто її споживає, оздоровлює увесь свій організм, усі органи та системи.
Саме взимку, коли мало світла, коли більше часу проводимо в закритих приміщеннях, менше руху, менше справді свіжих овочів, зелені. Саме у цю пору року погіршується сон, зникає енергія, загострюються всі хвороби, які можна відчути чи побачити лише в результатах аналізів та на УЗД (атеросклероз, інсулінорезистентність, діабет 2 типу, погіршення кровотворення, схильність до утворення тромбів, зміну структури судин та капілярів, гіпертонію та багато інших).
Її склад вражає
Багато вітаміну С, який необхідний для роботи імунних клітин, для якісної побудови всіх судин, щільної структури ендотелію, що запобігає «ламкості», набрякам, забезпечує хорошу роботу м’язевих клітин, сприяє хорошій роботі слизових оболонок. Саме взимку більшість людей має прихований гіповітаміноз С.
Містить вітамін К, який робить судини щільними, зменшує ризик крововиливів.
У калині багато магнію, селену, цинку, але особливо багато – ніацину, вітаміну В3, який нормалізує рівень холестерину, позитивно впливає на різні форми дисліпідемій – у свіжозібраних ягодах калини може бути до 1300 мг ніацину! Ніацин включений у міжнародні протоколи по лікуванню атеросклерозу.
Якщо врахувати, що атеросклероз є в усіх людей, то калина має бути у кожній хаті.
А ще ніацин є антимутагеном, який запобігає поломкам ДНК (спіральних ниток, з яких сплетені гени) та розвитку пухлин.
Від умісту ніацину в раціоні залежить активність білків молодості – сіртуїнів, які пов’язані зі зменшенням оксидантного стресу в нейронах.
Активність сиртуїнів збільшується у присутності поліфенолів, яких багато у калині.
Регулярне вживання калини (хоча б місячний курс) покращує стан найдрібніших судин – капілярів, які постачають кисень та поживні речовини до мозку.
Калину не можна варити, тобто готувати з її ягід відвари, можна робити лише настої. Причому, потрібно використовувати навіть насіння і гілочки.
Промийте у проточній воді кетяги калини, покладіть у блендер і залийте гарячою водою. Збийте, дайте настоятись 5 хв., процідіть і п’ийте. Якщо ви ніколи не вживали калину, то почніть із пів склянки.
А ще в калиновому соці дуже добре маринувати м’ясо чи рибу, додавати сік і ягоди в салати – дубильні сполуки, органічні кислоти покращують засвоєння білкової їжі і сприяють кращому травленню.
Українці не даремно так люблять і оспівують калину. Це один із символів нашого довголіття і сили. Тому, якщо побачите бабусю, яка продає калину, ніколи не проходьте повз!
«Погляд часу» №6-04.02.2021