Калина підвищує імунітет і лікує виразку шлунку

У цій рослині корисне все: і ягоди, і листя, і кора. Народні цілителі називають калину «жіночою» ягодою, оскільки вона лікує чимало гінекологічних недуг. Калина – чудові ліки для всієї сім’ї. І рятує вона і від застуди, і від неврозів. Також калина підвищує імунітет.

Калина підвищує імунітет

Наприклад, настоянкою з кори калини полощуть рот при ангіні, хронічному тонзиліті, стоматиті, пародонтозі. Ягоди з медом використовують як протикашльовий засіб під час застуд. Рідкий екстракт і відвар кори рослини прискорюють процес згортання крові, скорочують тривалість кровотечі. Настої квіток і ягід калини мають виражену антимікробну дію. Сік свіжих плодів застосовують для виведення веснянок, видалення вугрів і відбілювання шкіри.

При авітамінозі: щодня перед сніданком з’їдайте 1/3 скл. свіжих ягід калини. Курс лікування – 2-3 тижні.

А для профілактики авітамінозу і для поліпшення загального стану здоров’я пийте тонізуючий напій: 2 скл. свіжих ягід калини, зібраних після заморозків, переберіть і промийте під струменем проточної води, потім засипте 1/2 скл. цукру і поставте на ніч у холодильник. Вранці відіжміть через марлю сік, змішайте його з 3 ст. л. меду і м’ятним настоєм (для його приготування 2 ст. л. м’яти перцевої залийте 1,5 л окропу, настоюйте 15-20 хв., процідіть). Пийте напій замість чаю по 1 скл. 4-5 разів на день протягом 2-3 тижнів. Зберігайте ліки в холодильнику.

При бронхіті: 1 ст. л. свіжих ягід калини розітріть зі склянкою трохи розігрітого меду і настоюйте, укутавши, 5-6 год. Приймайте суміш по 1 ст. л. 5-6 разів на день при нормальному артеріальному тиску і по 1/2 ст. л. при зниженому.

При гіпертонії приймайте по 2-3 ст. л. калинового соку 3-4 рази на день за 0,5 год. до їди. Або 2 ст. л. свіжих плодів калини розітріть в емальованому посуді, залийте 1 скл. окропу, тримайте на водяній бані 7-10 хв., охолодіть, процідіть, ягоди відіжміть. Відвар розбавте кип’яченою водою до об’єму 1 скл. і пийте по 1/3 скл. 3-4 рази на день до їди. Курс лікування – 2-3 тижні кожні півроку.

При діабеті, як додатковий засіб лікування, змішайте 1 ст. л. сушених ягід калини, 2 ст. л. плодів ялівцю, 8 ст. л. листків чорниці і 1/3 скл. насіння льону. 1 ст. л. збору залийте 1 скл. окропу, тримайте на водяній бані 15-20 хв., охолодіть, процідіть. Пийте по 1 скл. відвару двічі-тричі на день за 0,5 год. до їди. Курс лікування – 10-14 днів 2-4 рази на рік залежно від тяжкості недуги.

При каменях у нирках, як додатковий засіб лікування, змішайте в рівній пропорції калиновий і морквяний соки, приймайте по 1 ст. л. суміші 3 рази на день до їди протягом місяця.

Крім того, для профілактики утворення нових каменів у нирках і сечовому міхурі пийте очищувальний чай: 1/2 скл. ягід калини, 1,5 скл. мелених плодів шипшини, 2 ст. л. трави чистотілу, 5 ст. л. шавлії, 1/4 скл. цукру. Шипшину залийте 1,5 л окропу і варіть на невеликому вогні 5-7 хв., зніміть із вогню, покладіть чистотіл і шавлію, настоюйте в теплому місці 10-12 год., потім процідіть. Додайте в настій розтерті з цукром свіжі ягоди калини, добре перемішайте і зберігайте в холодильнику. Пийте напій по 1/2 скл. 3-4 рази на день за годину до їди. Курс лікування – 20 днів. Повторюйте процедури раз на три місяці протягом двох років.

При виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку, коліті: 2 ст. л. свіжих плодів калини залийте 1 скл. окропу, настоюйте 2-3 год., процідіть. Приймайте по 1/2 скл. настою двічі на день за 0,5 год. до їди. Курс лікування – не менше тижня.

Для підвищення імунітету змішайте в рівних частинах плоди шипшини і калини, траву меліси і шавлії. 1 ст. л. подрібненого збору залийте 1 скл. окропу, настоюйте в термосі 2 год. Пийте настій по 0,5 скл. 4 рази на день протягом 2-3 тижнів кожні півроку.

«Погляд часу» №46-11.11.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *