Кавун або диня обов’язково мийте їх щіткою й ошпарюйте окропом

Кавун або диня
Кавун або диня обов’язково мийте їх щіткою й ошпарюйте окропом

У сезон на кавуни і дині фахівці застерігають: користі від них може бути менше ніж ризику.

«Досвідченого покупця повинен насторожити той факт, коли соковиті кавун або диня продаються просто із землі та поблизу дороги, тим більше автомобільної траси. Адже автомобільні вихлопи і бруд осідають на ягоді. І лише варто кавун розрізати, не помивши, як уся зараза потрапить всередину. Вибирати кавун або диню слід у спеціально обладнаних торговельних точках. У таких місцях повинен бути навісний тент, а плоди повинні лежати вище землі на кілька сантиметрів – подалі від пилу, бруду і мікробів, які дуже люблять розмножуватися у соковитій м’якоті кавуна», – каже Ірина Назаревич, фахівець Товариства споживачів. Те, що частіше люди страждають не через уміст нітратів у кавуні чи дині, а через бруд, підтверджують і лікарі. «Отруєння ранніми ягодами, фруктами та овочами діагностуємо щороку, – розповідає лікар-інфекціоніст Лариса Яруш. – І найперша причина отруєнь якраз не нітрати, а недотримання санітарних правил. Власне, ознаки отруєнь, чим би вони не були викликані, однакові: нудота, блювота, пронос, температура, біль у животі. Єдине, що при отруєнні нітратами спостерігається інтенсивніша блювота та знижений діурез (обсяг сечі, що утворюється за відповідний проміжок часу), аж до відсутності сечі. Уберегтися від багатьох проблем дуже просто – дотримуйтеся норм гігієни. Овочі, фрукти та ягоди добре мийте проточною водою, які можна – мийте щіткою й ошпарюйте окропом. Це правило стосується і кавунів, динь, бананів. Адже бруд, а з ним отруйні речовини, які є на шкірці, із рук чи ножа потрапляють на плід, а потім – в організм».

І ще одне. Чим більше смужок на кавуні – тим краще. Пляма, яка утворюється на боці кавуна, яким він лежав на землі, повинна бути якомога жовтішою, але не білою. Це також ознака стиглості ягоди. Стиглий кавун повинен дзвеніти.

Нерозрізаний кавун може пролежати у холодильнику до двох тижнів. А ось розрізаний краще з’їсти протягом доби.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *