Коли кропива не жалить

«Погляд часу» №18-2019
Після великодніх свят добре б було з’їсти чогось легкого й корисного, а після зими почистити організм. І в цьому нам допоможе досвід пращурів. Кропива була складником чи не кожної страви – від супів, каш, салатів, начинок до вареників чи налисників аж до солодких пирогів та десертів. Корисно вживати її у свіжому вигляді. Добре поєднувати кропиву у салаті з вареним яйцем, зеленою цибулею, волоськими горіхами, зеленню петрушки чи селерою. Ця рослина чудово вітамінізує організм.
І відразу три зауваження: бажано кропиву не вживати вагітним жінкам і людям, що мають проблеми з судинами; кропиву не можна готувати у металевому посуді (краще в емальованому, із тефлоновим покриттям, скляному чи керамічному); кропива повинна бути молодою, бо стара має багато кремнію і буде жорсткою, а волокна застрягатимуть у зубах. Ну що ж, одягаємо фартушки і на кухонній машині часу переносимося на 400-500 років назад.
Борщ із кропиви
Почистити кілька картоплин, порізати кубиками і вкинути в окріп (щоб не псувались вітаміни), зварити до готовності, додати подрібнену кропиву, спеції, кілька подрібнених листків щавлю, посуд накрити кришкою і вимкнути вогонь.

Масло з кропиви
Розм’якле вершкове масло змішати з перекрученими через м’ясорубку листками кропиви і тертим хроном. Можна використовувати для бутербродів, як приправу до каші, рибних та м’ясних страв.

Оладки
Молоде листя кропиви (500 г) спочатку відварюють упродовж 3 хв. у невеликій кількості води, протирають через сито, заливають 3 яйцями і вершками (200 г), додають за смаком сіль та цукор і збивають міксером. Далі поступово додають борошно (близько 300 г), щоб утворилося тісто консистенції густої сметани. Оладки з кропивою смажать на олії як звичайні.
Смакують зі сметаною.

Салати з кропиви
Одне загальне правило – листя чи пагони молодої кропиви промити та ошпарити окропом. Вона перестає жалитися і її можна посікти та використовувати як основу салатів, а додавати, що забажаєте.

Пиріжки з кропиви
100 г молодої кропиви відварити у підсоленій воді, подрібнити та змішати з 200 г готової пшоняної каші. Додати одне яйце, перемішати, сформувати пиріжки та запекти при 180 °С до рум’яної скоринки.
