Коли треба провітрити льох

Коли треба провітрити льох
Коли треба провітрити льох

Оскільки овочі дихають, а льох зазвичай тримають аграрії закритим, то концентрація вуглекислого газу у ньому може перевищити гранично допустимий рівень. Якщо у льосі продуктів багато, а вільного місця мало, вуглекислий газ витісняє кисень.

 Концентрація вуглекислого газу у повітрі більше 10 % є небезпечною для людини. Якщо у приміщенні не загоряється сірник або гасне свічка, то можна з упевненістю сказати, що у повітрі надлишок вуглекислого газу і нестача кисню. Вуглекислий газ токсичний і викликає задуху. Спустившись у льох, людина не відразу відчуває кисневе голодування і може втратити свідомість. Небезпечний також болотяний газ, що накопичується у приміщенні. Прорив його можливий, якщо льох знаходиться у низинній болотистій місцевості. Болотяний газ складається в основному з метану і, перемішуючись із повітрям, утворює вибухонебезпечну суміш. Висока концентрація цього газу небезпечна, позаяк він має нервово-паралітичну дію.

Фахівці МНС попереджають: якщо у льосі немає вентиляції, його давно не відвідували, то у приміщення не можна входити поодинці. Перед спуском у льох потрібно довгою палицею чи мітлою «помішати» там повітря, після цього на годину відкрити його для провітрювання. Якщо погано працює вентиляція, її треба створити штучно. Для цього у льох можна опустити на мотузці ковдру або сніп соломи і почати швидко піднімати й опускати його, створюючи тим самим рух повітря. Але краще обладнати погріб хорошою припливно-витяжною природною вентиляцією. Вхідний отвір витяжної труби розміщують угорі під самою стелею, припливної – внизу на висоті 50-60 см від підлоги. Витяжну трубу для створення стійкої тяги виводять вище гребеня покрівлі.

Ігор Владимирцев, агрохімік

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *