Коли збирати коренеплоди?

Якщо настав час збирати коренеплоди, а погода стоїть тепла, то обов’язково потримайте моркву в холодильнику протягом доби або й двох. Перед зберіганням вона неодмінно має пройти стадію охолодження, інакше згодом у неї почне відростати зелень.
У жовтні перед настанням сильних морозів збирають усі рослини кореневої петрушки. Коріння до цього часу набирає сили. У призначених для зберігання коренеплодів обрізають листя, залишаючи пеньки 0,5-1 см.
Пізньої осені, коли листя почне відмирати, обережно викопують вилами коренеплоди пастернаку, намагаючись не пошкодити. Їх також можна залишати в ґрунті проти зими, викопуючи в міру потреби. Вважається, що низька температура сприяє поліпшенню смакових якостей. Залишену в землі частину врожаю пастернаку можна викопувати вже в березні.
При запізненні зі збиранням на пізно посіяних ділянках коренеплоди моркви висмикують разом із бадиллям, попередньо підкопавши вилами, й укладають у піраміду шириною біля основи 1,5-2 м, висотою 1,5 м. Так морква може безболісно витримати легкі заморозки. Проте більше 10-15 днів зберігати її в пірамідах не рекомендується, оскільки починається в’янення коренеплодів.