Коли збирати селеру

Коли збирати селеру
Коли збирати селеру

Селера – дуже цінний продукт харчування, що має до того ж лікувальні властивості. Корисні і листки, і черешки, і коренеплоди, які до осені досягають ваги 400-800 г. Їх починають викопувати у вересні вибірково, а в жовтні – повністю. Головне, щоб вони не потрапили під заморозки, інакше це вплине на їх зберігання.

Ознакою дозрівання коренеплодів є пожовтіння листя. Збирати урожай у більш ранні строки не слід, тому що у коренеплоді цінні речовини інтенсивніше накопичуються у прохолодні осінні дні. Після збирання коренеплоди обтрушують від землі та просушують на повітрі. Для закладання на зберігання у кореневої селери обрізують бічні корінці. Черешки відрізають, залишивши 2-3 см, щоб не пошкодити верхівкову бруньку. Для тривалого зберігання овочі потрібно тримати у підвалі чи льосі, пересипавши піском або торфом.

Нестандартні коренеплоди (дрібні цілі і непошкоджені) всіх різновидів використовують на вигонку зелені взимку. Їх висаджують у теплиці, парнику чи у контейнерах. Температуру повітря при цьому підтримують на рівні +12-16 °С. Через 25-30 діб зрізають відросле листя, а коренеплоди замінюють новими, із підвалу.

М. Зеленська

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *