Коли сіяти? Найкраще – вчасно
Зазеленіли підвіконня, балкони, теплиці – росте розсада. Незабаром і на городах розпочнуться роботи. Особливо нетерплячі, ледь потепліє, хапаються за діло, не дочекавшись, щоб земля добре прогрілася й була готова прийняти насіння та розсаду.

Якщо ж вирішили все-таки сіяти рано, знайте, що наражаєтеся на певні ризики. Навіть якщо не вдарять приморозки, морква, посіяна в надто холодну землю, може закучерявитись, а редиска – випустити стрілку. До того ж на першу культуру чатує морквяна листоблішка. Відтак сподівання отримати ранню продукцію будуть марні.
Особливо не варто поспішати з розсадою пасльонових – помідорів, перців, баклажанів та гарбузових – огірків, кабачків, патисонів, гарбузів. Вони дуже бояться холоду – приморозки їх зовсім знищують, а за тривалої дощової погоди починають хворіти. Недарма розсаду цих культур прийнято висаджувати у відкритий ґрунт після «весняного Миколи» – у третій декаді травня.
Навіть капуста, яка належить до холодостійких культур, при холодній погоді призупиняє ріст. Пригнічені рослини потерпають від нашестя хрестоцвітої блішки.
Якщо ж іншого виходу нема й доводиться розсаду висаджувати раніше, то зробіть це у глибокі лунки. У такому разі попервах вона буде захищена від вітру (приморозок також сильніше шкодить при поривах вітру) та сонця. При загрозі морозу рослини можна вкрити нетканим матеріалом – горбочки землі підтримуватимуть його над рослинами, конденсат не утворюється, і можна не знімати накриття якийсь час, доки минуть холоди.
Тож, як би не кортіло пришвидшити врожай, без необхідного тепла рослини розвиватися не будуть. Для раннього споживання продукції варто висадити зовсім небагато рослин кожної культури в теплицю чи парник, а для заготовок на зиму – сіяти і садити у відкритий ґрунт вже при стійкішому теплі.
«Погляд часу» №13-30.03.2023