Кому не можна їсти насіння

Кому не можна їсти насіння
Кому не можна їсти насіння

«УЮТ» №18-2019

Насіння соняшнику – смачний і корисний продукт. Однак незважаючи на всі корисні властивості, є і протипоказання до його вживання.

У насінні може накопичуватися кадмій, якщо його виростили в екологічно несприятливих районах. Цей елемент руйнівно впливає на нирки, нервову систему. Корисне домашнє насіння або те, яке зібрали на полях далеко від автомобільних трас.

Насіння втрачає ряд корисних властивостей при смаженні, тому в домашніх умовах його краще підсушувати, а не смажити.

Насичені жири є одним із факторів розвитку ожиріння. До складу насіння входить близько двадцяти відсотків вуглеводів і три відсотки цукру, вони містять від 500 до 700 Ккал на 100 г, тому дієтологи встановили денну норму – 40 г, до 100 г можна з’їдати тільки при виснаженні й важкій фізичній праці. Тим, хто сидить на дієті, краще від насіння відмовитися.

Очищене насіння окислюється на повітрі, а окислення олії провокує зародження канцерогенів. У зв’язку з цим уважно вивчайте упаковку, насіння повинно бути розфасоване не більше місяця тому. Лушпиння теж захищає від окислення, тому чистити його потрібно тільки перед вживанням.

Насіння ушкоджує емаль зубів – краще його чистити руками. Обволікає горло й голосові зв’язки, тому людям, діяльність яких пов’язана зі співом або розмовним жанром – артистам, співакам, лекторам – вживати його можна по мінімуму або зовсім відмовитися.

Насіння може бути алергеном, тому матерям, що годують немовлят, їсти його не можна. А ось вагітним по 10-20 г можна кілька разів на місяць.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *