Кому підгортання на користь, а кому на шкоду
Підгортання необхідне переважно тим культурам, які здатні утворювати додаткові корені і таким чином посилювати своє живлення.
Картопля

Перше підгортання картоплі проводять відразу після появи сходів – воно захищає від заморозків. Друге – через 2 тижні, потім повторюють процедуру через місяць. За один раз до куща підсипають ґрунт на висоту 5-10 см. Підгортати картоплю під час цвітіння не варто – це істотно знизить урожайність.
Капуста
Підгортання капусти здійснюють залежно від сорту і виду. Білокачанну ранню – підгортають один раз за сезон, у фазі 8-10 справжніх листочків; середню і пізню – 3 рази з інтервалом 2 тижні; цвітну і брюссельську – підгортають кожні 2 тижні до самого збирання.
Морква
Моткву підгортають один раз, коли молоді коренеплоди вже сформувалися і піднялися над землею.
Огірки, кабачки, гарбузи
Перший раз підгортають у фазі 4-5 справжніх листків, а потім раз на 3 тижні. Кожен раз підсипають 10-15 см ґрунту з перегноєм або компостом: на 6 тижнів, а в дощове літо – раз на місяць.
Буряки, ріпа, редька та редиска
Бурякам, ріпі, редьці та редисці від підгортання не буває ні шкоди, ні користі, тому витрачати свої сили на додаткову роботу на грядках із цими овочами не варто.
Не можна підгортати
культури на зелень (салат, петрушка, кріп). Від потрапляння вологої землі на стебла і листки ці культури загнивають, уповільнюють ріст і навіть зовсім гинуть. Тому землю навколо них акуратно розпушують, а для боротьби з бур’янами використовують регулярні прополки чи мульчування тирсою і соломою.
Залежно від мети вирощування підгортають, наприклад, цибулю, якщо вона призначена на зелень. Якщо ж хочуть отримати головки, то просто регулярно розпушують міжряддя.
«Погляд часу» №23-03.06.2021