Користь і протипоказання квашеної капусти

Квашена капуста – одна з улюблених традиційних зимових закусок. Проте з’ясуймо, у чому конкретно полягає користь і протипоказання цього продукту.
Парадоксом уважають той факт, що саме квашена капуста значно корисніша для людини, ніж свіжа. Процес заквашування збагачує свіжу капусту новими корисними речовинами, вітамінами. 300 г квашеної капусти містять денну норму вітаміну С, який значно підвищує імунітет. Абсолютно всі корисні якості квашеної капусти зберігаються протягом десяти місяців від дня приготування.
Капустяний розсіл є самостійним лікувальним засобом. У нього переходять майже всі цінні речовини білокачанної капусти. Розсіл позбавлений грубої рослинної клітковини, яка іноді спричиняє болі та здуття у шлунку та кишківнику, водночас він зберігає всі цінні цілющі властивості капусти. Сік із квашеної капусти стимулює апетит та активізує процеси травлення у пацієнтів зі зниженою кислотністю шлункового вмісту, у неврологічних пацієнтів, в осіб, котрі ведуть малорухливий спосіб життя.
Прості рецепти
При хворобах печінки цілющий вплив чинить коктейль із 0,5 скл. капустяного розсолу і такої ж кількості щойно вичавленого томатного соку. Пити його три-чотири рази на день після їди упродовж одного-трьох місяців.
У разі високої температури пити капустяний розсіл, він поповнить втрату рідини, вітамінів і мінеральних речовин. При застуді випивати по 2-3 скл. капустяного розсолу, розведеного теплою кип’яченою водою у співвідношенні 1 : 1.
Аби позбутися головного болю, можна покласти за вуха і на скроні загорнуту у марлю квашену капусту й обв’язати голову рушником. Головний біль стихне, якщо прикладати до лоба на 20-30 хв. листя квашеної капусти чи пити три-чотири рази на день по 1/2 скл. капустяного розсолу.
Сік квашеної капусти у суміші з невеликою кількістю лимонного соку корисний при цукровому діабетові. Він регулює рівень цукру.
При жовчнокам’яній хворобі рекомендують щодня приймати розсіл квашеної капусти – по 0,5-1 скл. тричі на день за 30 хв. до їди. Курс лікування – 1,5-2 місяці. Якщо жовчні камені ще не більші від кукурудзяного зерна, то їх можна швидко (але з болем) вигнати: змішати 1 л капустяного розсолу, 400 мл олії і сік чотирьох лимонів. До початку лікування упродовж доби нічого не їсти, потім 30 хв. приймати по 100 мл суміші. Спочатку будуть напади болю і пронос, але за 4-5 год. камені вийдуть із калом. Після цього протягом двох тижнів потрібно пити настій із ромашки і фенхелю.
При опіках, порізах і укусах комах на уражене місце покласти тонкий шар квашеної капусти, а зверху – ганчірочку, змочену у капустяному розсолі, чи накласти пов’язку, змочену у капустяному розсолі. Тримати компрес 30-60 хв. Пов’язку накладати три-чотири рази на день. Якщо від розсолу з’являється печіння, потрібно розвести його охолодженою водою. Також примочки з розсолу застосовують при екземах і дерматиту.
Увага! Через високий уміст органічних кислот квашена капуста протипоказана людям із підвищеною кислотністю шлункового соку, при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, захворювань підшлункової залози, гіпертонії, нирковій та серцевій недостатності, хронічних при захворювань печінки, коліту й ентероколіту.