Король овочів

шпинат
Король овочів

«Погляд часу» №22-2019

Тільки нещодавно з’ясували, що шпинат дуже корисний. Ось неповний список корисних речовин, що містяться у листі шпинату: вітаміни К, А, С, В2 і В6, магній, марганець, залізо, кальцій, калій, селен. Окрім того, цей овоч – чудове джерело білків, фосфору, вітаміну Е, цинку, клітковини та міді. І водночас у ньому мінімум калорій!

До речі, за вмістом білків шпинат поступається тільки зеленому горошку, молодим стручкам квасолі та м’ясу. Його можна назвати справжнім чемпіоном за вмістом йоду, який бадьорить дух і запобігає старінню. І що важливо: усі ці корисні речовини стійкі до варіння й консервування!

Окрім того, шпинат містить апігенін – речовину, яка допомагає боротися з утворенням ракових клітин. Шпинат також підтримує і стимулює серцево-судинну систему.

Вживання великої кількості шпинату і зелених овочів сповільнює процес старіння мозку. Харчові волокна у складі шпинату не дають змоги жирам засвоюватися швидко. За їхньою допомогою шпинат допомагає ліквідувати закрепи. Також він має протизапальні властивості, завдяки чому благотворно впливає на такі захворювання, як артрит, остеспороз, мігрень, астма. Також шпинат містить лютеїн, котрий запобігає хворобам очей, зокрема віковій катаракті. Лютеїн засвоюється краще, якщо вживати шпинат із невеликою кількістю жиру, наприклад з оливковою олією.

Шпинат містить достатню кількість заліза, необхідного для забезпечення киснем усіх клітин організму, завдяки чому людина сповнена сил і енергії. Нарешті, цей зелений овоч нормалізує і регулює роботу сечової, лімфатичної і травної систем.

Цього, мабуть, цілком достатньо, щоб включити цю зелену культуру до свого раціону.

Голубці у листі шпинату

  • 750 г яловичого фаршу,
  • 40-50 шт. великого листя шпинату,
  • 75 г рису,
  • 2 пучки зеленої цибулі,
  • 1 цибулина,
  • 50 г масла,
  • сік 1 лимона,
  • 2,5 ст. л. борошна,
  • 5 ст. л. сметани,
  • зелень кропу,
  • сіль і перець – за смаком,
  • олія – для смаження.
Голубці у листі шпинату
Голубці у листі шпинату

Опустіть листя шпинату на кілька секунд у киплячу воду. Підготуйте начинку. Обсмажте нарізану цибулю до золотавого кольору. Додайте фарш і смажте ще близько 5 хв. Потім додайте рис і продовжуйте смажити ще 5-7 хв. Загорніть фарш у листя шпинату. Складіть голубці в каструлю рядами, посипте дрібно порізаною зеленою цибулею і зеленню кропу, залийте теплою водою до рівня передостаннього ряду голубців, поперчіть, посоліть і варіть на слабкому вогні. Коли рис буде майже готовий, додайте змішане з маслом борошно, лимонний сік і поставте каструлю, не накриваючи кришкою, у духовку. Подавайте зі свіжою сметаною.

Запіканка зі шпинатом

  • 600 г картоплі,
  • 150 г шпинату,
  • 3 яйця,
  • 200 г курячого філе,
  • 100 г моркви,
  • 50 г масла,
  • сіль і перець – за смаком.
Запіканка зі шпинатом
Запіканка зі шпинатом

Картоплю і моркву відваріть до м’якості. Злийте воду й розімніть овочі на пюре. Посоліть за смаком, додайте яйця і добре перемішайте. Із курячого філе зробіть фарш. Потім подрібніть шпинат і змішайте його з фаршем. Посоліть і поперчіть, додайте яйце, перемішайте. У змащену маслом форму для випікання викладіть половину картопляно-морквяного пюре, розрівняйте, потім викладіть шпинатово-курячу начинку. Зверху покладіть решту пюре, розрівняйте і розкладіть по поверхні шматочки масла. Випікайте протягом 40 хв. у розігрітій до 190 °С духовці.

Крем-суп зі шпинатом і сметаною

  • 6 скл. подрібненого шпинату,
  • 2 картоплини,
  • 2 гілочки зеленої цибулі,
  • 1/4 скл борошна,
  • 0,5 л курячого бульйону,
  • 1 ч. л. лимонного соку,
  • 1 ч. л. карі,
  • 4 ст. л. олії,
  • сметана – за смаком.
Крем-суп зі шпинатом і сметаною
Крем-суп зі шпинатом і сметаною

Картоплю очистіть, поріжте на кубики і відваріть до готовності. Воду злийте. Зелену цибулю подрібніть. На сковороді з олією (2 ст. л.) обсмажте цибулю, потім додайте картоплю і шпинат, протушкуйте. Подрібніть овочі блендером, щоб вийшло пюре. Тепер можна приготувати соус із борошном і карі. Для цього розігрійте на сковороді олію, що залишилася, додайте борошно і карі. Постійно помішуючи, доливайте курячий бульйон, потім додайте овочеве пюре і лимонний сік. Подавайте зі сметаною.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *