Король прянощів – гіркий стручковий червоний перець

гіркий стручковий червоний перець
Король прянощів – гіркий стручковий червоний перець

Гіркий стручковий червоний перець росте на городі практично у кожного українця. І ми можемо скористатися його властивістю вбивати хвороботворні бактерії і віруси в осінньо-зимовий період, коли особливо актуальною є тема боротьби з простудними захворюваннями.

Варто для цих цілей заготовити на зиму спиртову настойку: стручки подрібнюють і заливають 90 %-м спиртом у співвідношенні 1 : 10, дають настоятися тиждень і проціджують. Приймають по 10-15 крапель із водою (50 мл) за 15 хв. до їди. Якщо замість спирту використовується горілка, то перець заливають у співвідношенні 1 : 7 і настоюють близько трьох тижнів. Цю ж настоянку застосовують зовнішньо, наприклад, при нежиті змочують кілька шарів марлі перцевою настоянкою, обертають ступні, надягають товсті вовняні шкарпетки і лягають у ліжко. Для більшого ефекту поверх марлі можна додатково обмотати ступні харчовою плівкою.

При сильних застудах приймають мелений пекучий перець, змішуючи його з медом 1 : 1, по 1 ч. л. 3-4 рази на день, запиваючи водою. Суміш має потогінну, жарознижувальну й відхаркувальну дію. Для цих же цілей можна приготувати і настій гострого перцю на молоці. Шматочок гострого перцю розміром із ніготь заливають 1 скл. гарячого молока. Прикривають склянку кришкою на 5-10 хв., після чого перець викидають, а молоко п’ють перед сном. Потім, надівши вовняні шкарпетки і шерстяний светр, лягають спати.

А для тих, у кого мерзнуть ноги у взутті з тонкою підошвою у холодну погоду, можна дати іншу корисну пораду: на устілку (зсередини) насипте щіпку меленого червоного перцю. Протягом дня ногам буде приємно тепло.

Протимікробні властивості перцю сприяють знищенню патогенної флори, яка живе у кишечнику і часто займає той простір, де повинні жити корисні бактерії, що становлять імунний захист організму. Для очищення товстої кишки можна по 2-3 рази на день з’їдати потроху порошку червоного перцю, загортаючи його у шматочок хлібної м’якушки. Це може допомогти навіть при утворенні тромбів – у багатьох випадках вони розсмоктуються, адже гіркий перець очищає судинну систему від холестерину.

Завдяки капсаїцину пекучий червоний перець вважається також відмінним засобом для підтримки оптимальної ваги: він стимулює обмінні процеси і кровообіг, допомагаючи організму виводити токсини і розщеплювати жири.

Як розтирання при простудних захворюваннях і болях у суглобах застосовують олійно-гасову настойку: перекручують на м’ясорубці перець (10 стручків), заливають сумішшю олії та гасу (по 1 скл.) і на 10 днів ставлять у тепле місце. Втирають на ніч у груди, спину, хворі місця і надягають теплу білизну. При радикуліті заливають 2 стручки червоного перцю 1,5 скл. нашатирного спирту, тримають 2 тижні у темному місці, щодня збовтуючи. Розтирають хворі місця.

Але не треба забувати, що при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок (наприклад, при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки, колітах, ентероколітах, хронічному гепатиті, холециститі) гострий перець вживати всередину не рекомендується. Потрібно завжди ретельно мити руки після використання гіркого перцю і стежити, щоб він не потрапив на слизові оболонки, особливо в очі, оскільки може бути сильне подразнення. Ця пряність також викликає печію, тому її рекомендується вживати у невеликих кількостях. А щоб нейтралізувати дуже сильну гіркоту, пийте молоко, кефір або йогурт, і всі неприємні відчуття пройдуть.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.