Корисні властивості хурми для вашого здоров’я

Латинська назва хурми – Diospyros має грецьке походження і перекладається як «їжа богів» або «божественний вогонь».

Чому корисно їсти хурму?
Корисні властивості хурми

Хурму можна їсти свіжою, в’яленою, робити різні десерти, варення, салати, а також виготовляти вино, сидр і пиво.

Дехто вважає, що хурма – це фрукт, але насправді хурма – це ягода. Плоди хурми великі, м’ясисті, розміром із середнє яблуко. Хурма дозріває у кінці осені і може залишатися на деревах до зими.

Якщо хурма дуже в’яже рот і гірка на смак, значить плоди не дозріли. Стигла хурма солодка на смак. У міру дозрівання у плоді знижується рівень таніну (речовина володіє дубильними властивостями і терпким смаком).

У супермаркетах або на ринку часто можна зустріти «шоколадну хурму». Це південноамериканська хурма, яка при дозріванні темніє і набуває смак шоколаду. Також на прилавках багато хурми сорту Шарон, яку вивели в Ізраїлі. Справжня ж назва сорту – Тріумф. Така хурма має більш м’який смак і не містить серцевини.

Корисні властивості хурми

Хурма містить залізо, марганець, а також дубильні речовини, вітамін С і бета-каротин. Уміст цукру у хурмі досить високий, але незважаючи на це, хурма має невисокий глікемічний індекс (тобто, не сприяє швидкому підвищенню цукру в крові).

Хурму рекомендують вживати при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів.

Хурма корисна і при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити до свого раціону хурму.

Хурму не рекомендують їсти людям, які нещодавно перенесли операцію на черевній порожнині, через високий уміст таніну в плоді. Також надмірне вживання хурми може призвести до гострої кишкової непрохідності.

«Погляд часу» №4-21.01.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *