Корисні властивості хурми для вашого здоров’я
Латинська назва хурми – Diospyros має грецьке походження і перекладається як «їжа богів» або «божественний вогонь».
Чому корисно їсти хурму?

Хурму можна їсти свіжою, в’яленою, робити різні десерти, варення, салати, а також виготовляти вино, сидр і пиво.
Дехто вважає, що хурма – це фрукт, але насправді хурма – це ягода. Плоди хурми великі, м’ясисті, розміром із середнє яблуко. Хурма дозріває у кінці осені і може залишатися на деревах до зими.
Якщо хурма дуже в’яже рот і гірка на смак, значить плоди не дозріли. Стигла хурма солодка на смак. У міру дозрівання у плоді знижується рівень таніну (речовина володіє дубильними властивостями і терпким смаком).
У супермаркетах або на ринку часто можна зустріти «шоколадну хурму». Це південноамериканська хурма, яка при дозріванні темніє і набуває смак шоколаду. Також на прилавках багато хурми сорту Шарон, яку вивели в Ізраїлі. Справжня ж назва сорту – Тріумф. Така хурма має більш м’який смак і не містить серцевини.
Корисні властивості хурми
Хурма містить залізо, марганець, а також дубильні речовини, вітамін С і бета-каротин. Уміст цукру у хурмі досить високий, але незважаючи на це, хурма має невисокий глікемічний індекс (тобто, не сприяє швидкому підвищенню цукру в крові).
Хурму рекомендують вживати при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів.
Хурма корисна і при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити до свого раціону хурму.
Хурму не рекомендують їсти людям, які нещодавно перенесли операцію на черевній порожнині, через високий уміст таніну в плоді. Також надмірне вживання хурми може призвести до гострої кишкової непрохідності.
«Погляд часу» №4-21.01.2021