Кращий спосіб при загостренні гастриту
Головним профілактичним заходом, здатним запобігти весняному загостренню хронічного гастриту, є дієта, основу якої складають рідкі супи та каші, а також сухарі та кефір.
Виключіть усі продукти і страви, які можуть викликати подразнення слизової шлунка чи підвищену кислотність. Свіжі овочі та фрукти, бульйони, солодощі, сметана, сир, чай і кава, томати, алкоголь, спеції – усе це протипоказано навіть у малих кількостях.
Важливо дотримуватися деяких правил:
- У жодному разі не залишайте шлунок порожнім, інакше агресивний шлунковий сік почне пошкоджувати слизову.
- Обов’язково їжте 6-8 разів на день дуже маленькими порціями.
- Пийте лужну воду без газу.
- Дозволяються відварені страви і ті, що приготовлені на пару, овочі можна запікати без жиру і знімати обвуглену кірку.
- Харчуватися потрібно по режиму – так нормалізується травлення. Під забороною – копченості, гостра і смажена їжа, жирні продукти. Необхідно звести до мінімуму прийом шоколаду, кави, алкогольних напоїв, газованої води.
- Віддайте перевагу обволікуючим продуктам: бананам, йогуртам, вівсянці, корисно буде випивати на ніч відвар насіння льону.
- Випийте вранці натщесерце склянку теплої води з ложечкою меду. Це допоможе запустити роботу травної системи.
І найголовніше – виконуйте всі рекомендації лікаря і дотримуйтеся дієти. Тоді симптоми сезонного загострення гастриту швидко зникнуть, а розвиток більш серйозних ускладнень і захворювань буде попереджено.
Для зняття больового синдрому приймайте відвар насіння пажитника: 1 ст. л. насіння залити 1 скл. окропу. Проварити 5-10 хв., настояти. Приймати по 2 ст. л. 3 рази на день.