Кульбаба – корисний бур’ян

В Європі кульбабу, яку ми безжально виполюємо на городах, вирощують на грядках, у США, Японії, Індії вважають городньою травою. Французи просто обожнюють салат із молоденького листя кульбаби, тому й вивели сорти рослини з м’яким і великим листям, які вирощують упродовж року в спеціальних теплицях.

Кульбаба у народній медицині

Кульбаба у народній медицині використовується дуже часто. Травники рекомендують її вживати при таких захворюваннях, як атеросклероз, при запальних процесах у нирках і печінці, а також при каменях у жовчному міхурі, холециститі, гастриті зі зниженою кислотністю, низькому рівні калію в організмі, цирозі печінки.

Усім, у кого часто з’являється герпес на губах або біля носа, треба 1 раз на тиждень протягом усього періоду цвітіння кульбаби з’їдати по 7-10 золотистих голівок суцвіть, попередньо очистивши їх від зелені. На смак вони солодкуваті, з медовим запахом. Після такого лікування, про висипання ви забудете надовго.

Для очищення печінки: 200 суцвіть кульбаби промити, залити 1 л води і варити на повільному вогні 25 хв. Охолодити, процідити, віджати квіти. Додати 1 кг цукру і варити на повільному вогні, поки не загусне. Приймати 2 рази на день вранці і ввечері, додаючи по 1 ч. л. у склянку води. Якщо печінка сильно забруднена, можуть виникнути болі в жовчному міхурі.

Ревматизм. Жовті квіти кульбаби подрібнити, додати таку ж кількість цукру, перемішати. Поставити в холодильник на півтора тижні. Процідити рідину. Приймати настій по 1 ст. л. за годину до їди один раз на день.

Лікування соком кульбаби

Ранньою весною дуже корисний сік із листя кульбаби. Він зміцнює організм, знімає запалення в шлунку, при хронічних закрепах діє, як легкий проносний, для печінки і жовчного міхура, як жовчогінний засіб. У матерів, що годують, сприяє збільшенню кількості молока. Також сік має жарознижуючу і потогінну дію.

Листя кульбаби промити, витримати в концентрованому розчині солі 20-30 хв., знову промити, ошпарити (обов’язково) окропом, пропустити через м’ясорубку, віджати, розбавити водою 1 : 1 і прокип’ятити 2-3 хв. Приймати по 1/4 скл. за 20 хв. до їди 2 рази на день.

При переохолодженні та грипі віджати сік з усієї рослини кульбаби, законсервувати зі спиртом 1 : 1, або настояти всю рослину на спирті 21 день у темному місці. Процідити, віджати, приймати по 30-50 г 1-2 рази на день.

Лікування корінням кульбаби

При відсутності апетиту: 2 ч. л. подрібненого кореня залити 1 скл. холодної кип’яченої води, настоювати 8 год. Пити по 1/4 скл. 4 рази на день перед їдою.

При недокрів’ї, авітамінозі: 1 ч. л. коренів і листя залити 1 скл. окропу, настояти, закутавши, 1-2 год., процідити. Приймати по 1/4 скл. 3-4 рази на день за 20 хв. до їди.

При різних хворобах крові і як засіб, що поліпшує обмін речовин: 1 ст. л. подрібнених коренів залити 1 скл. окропу, настояти, закутавши, 1-2 год., процідити. Приймати по 1/4 скл. 3-4 рази на день за 30 хв. до їди.

Як проносне: сухе коріння подрібнити на кавомолці для отримання порошку. Приймати порошок по 1/2 ч. л. 3 рази на день.

 «Погляд часу» №18-28.04.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *