Кулінарна арифметика

Досвідчені господині під час приготування страв відміряють продукти «на око». Однак деякі рецепти, наприклад, випічка та десерти, вимагають точного дотримання пропорцій інгредієнтів. Якщо кухонних ваг немає, можна скористатися склянкою чи ложками.
У гранованій склянці об’єм – 200 мл до заокругленого обідка (риски). Рідину (воду, вино, молоко, сік) вимірювати легко, а сипучі продукти при однаковому об’єму мають різну вагу. Наприклад, гранована склянка (до риски) містить 190 г олії, 250 г згущеного молока, 265 г меду. Щодо круп, то у склянку можна насипати 80 г вівсяних пластівців, 165 г гречки, 160 г манної крупи, 180 г рису, перловки чи пшона. Сюди помістяться 130 г товчених горіхів, 210 г сметани, 250 г томатної пасти та 100-125 г мелених сухарів.
Столова чи чайна ложки підходять для того, щоб відміряти невелику кількість продуктів. Наприклад, якщо вам потрібно зовсім небагато борошна для приготування соусу, какао для випічки чи соку у глазур. Одна столова ложка – це 18 г рідини, 25 г манки, гречки, перловки, пшона та рису. У ложці поміститься 17 г олії чи розтопленого вершкового масла, 30 г крохмалю та 35 г меду. Чайною ложкою зможете відміряти 10 г крохмалю та сметани, 5 г какао, 12 г соди, 5 г желатину.
Порада: якщо у вас немає гранованої склянки, із кулінарною метою можна використовувати і стандартні пластикові склянки місткістю 200 мл.