Кулінарні фантазії вихідного дня

«УЮТ» №11-2019
Картопля, фарширована сиром
Варто приділити звичній страві трохи більше часу, як її сміливо можна переносити в розряд святкових. Пробуйте, вийде приголомшливо!
- Картопля – 3 шт.,
- часник – 3 зубки,
- вершкове масло – 30 г,
- сметана – 100 г,
- кріп – 2 ст. л.,
- твердий сир – 100 г,
- сіль,
- перець.
Відваріть велику картоплю в мундирі або запечіть у фользі в шкірці, дайте трохи охолонути. Кожну бульбу розріжте навпіл. Чайною ложкою дістаньте картопляну м’якоть, щоб у вас залишилися «човники». М’якоть помістіть у глибокий посуд.

В окремій ємності змішайте подрібнений часник, розм’якшене вершкове масло, сметану, сіль, перець, подрібнений кріп і натертий на тертці сир. Ретельно перемішайте всі інгредієнти.
Змішайте половину отриманої маси з картопляною м’якоттю. Наповніть сумішшю «човники», а зверху рівномірно розподіліть решту суміші масла з сиром.
Помістіть половинки картоплі в застелену пергаментом для запікання форму й відправте її в розігріту до 220 °С духовку на 15-20 хв.
Печеня з риби
Якщо хочеться приготувати легку, але ситну вечерю, то кращого варіанту, ніж печеня з рибою та овочами, годі й чекати.
- Філе білої риби – 300 г,
- болгарський перець – 200 г,
- червона цибуля – 150 г,
- помідори чері – 150 г,
- вершки – 100 мл,
- лимон,
- перець чилі – 20 г,
- олія – 2 ч. л.,
- оцет – 1 ч. л.,
- часник – 1 зубок,
- цукор – 1 ст. л.,
- сіль,
- перець.
Помідори чері викладіть у форму для запікання, полийте оцтом, олією, додайте цукор, сіль, перець і перемішайте. Запікайте помідори в попередньо розігрітій до 160 °C духовці близько 20 хв.

Цибулю наріжте півкільцями, а очищений перець – невеликими скибочками. Обсмажуйте овочі, поки вони не почнуть розм’якшуватися.
До перцю з цибулею додайте подрібнені часник і перець чилі, тушкуйте пару хвилин, усипте помідори і влийте вершки. Усе добре перемішайте, викладіть зверху нарізану шматочками середньої величини рибу й залиште тушкуватися на малому вогні під закритою кришкою на 10 хвилин.
Узбецький ханум
Традиційна узбецька страва ханум готується на пару́ з найтоншого тіста з картопляною начинкою або м’ясного фаршу.
- Борошно – 500-600 г,
- вода – 100 мл,
- олія – 1-2 ст. л.,
- баранина – 600 г,
- картопля – 5 шт.,
- цибуля – 2-3 шт.,
- вершкове масло – 1 ст. л.,
- курдючний жир – 45 г,
- коріандр,
- кумин,
- паприка,
- сіль.
Візьміть глибоку миску і просійте в неї борошно, зробіть поглиблення і влийте туди холодну воду, соняшникову олію, сіль. Замісіть тісто, додаючи за потреби борошно. Тісто має бути досить крутим. Накрийте плівкою й відправте його в холодильник на 1 годину.
Приготуйте начинку. Для цього м’ясо подрібніть. Чим менше будуть шматочки, тим краще. Те ж зробіть із курдючним жиром. Подрібніть цибулю й додайте її до м’яса. Пам’ятайте: якщо м’ясо пустило сік, посоліть і додайте спеції.

Картоплю наріжте маленькими кубиками. Додайте її в мясо. Тісто дістаньте з холодильника, розділіть його на дві частини. Розкачайте їх у тонкі пласти. Начинку теж розділіть на 2 частини й викладіть її тонким шаром на тісто, залишивши краї вільними. Сформуйте рулет і защипайте краї. Змастіть розтопленим вершковим маслом.
Помістіть рулет у пароварку й готуйте ханум 45-60 хв.
Якщо у вас є мультиварка, можете скористатися нею для приготування цієї страви.
Ханум – страва, яку потрібно подавати до столу обов’язково гарячою. Цей рулет на пару́ чудово поєднується з томатним або сметанним соусом.
Цукерки «Пташине молоко»
- Вершкове масло – 200 г,
- згущене молоко – 100 г,
- яєчні білки – 2 шт.,
- лимонна кислота – 0,5 ч. л.,
- вода – 150 мл,
- желатин – 15 г,
- цукор – 200 г,
- глюкозний сироп – 100 г.
Розм’якшене масло збийте зі згущеним молоком до пишності. На цьому етапі можете ввести будь-які добавки – какао-порошок, ваніль, полуницю та ін.
З’єднайте в сотейнику воду, желатин, цукор, глюкозний сироп. Поставте на вогонь і, помішуючи, розчиніть. Готовий сироп повинен тягнутися тонкою ниткою.

Поки вариться сироп, почніть збивати білки з лимонною кислотою до стійких піків. Введіть гарячий сироп тонкою цівкою в білки, продовжуючи збивати 3-5 хв. Коли маса стане пишною й щільною, додайте частинами масляний крем. Перемішуйте міксером півхвилини. Як тільки маса стане однорідної консистенції, перекладіть її в прямокутну форму, застелену папером, і розрівняйте. Дайте суфле постояти при кімнатній температурі 10 хв. і приберіть на 3 год. в холодильник. Охолоджену масу розріжте на квадрати й обваляйте в какао, кокосовій стружці, мелених горіхах або полийте шоколадною глазур’ю.