Кулінарні рецепти воєнних років

Кулінарні рецепти воєнних років
Кулінарні рецепти воєнних років

«Погляд часу» №19-2019

День Перемоги вже давно став одним із найбільш зворушливих свят для нашого народу. Але чим далі від нас 40-ві роки минулого століття, тим складніше уявити всі тяготи тих років. Звичайно, залишаються кіно і фотохроніка, художні фільми, але вони, на жаль, не здатні передати ні запах, ні смак того часу.
У роки війни, коли голод був настільки ж звичний, як смерть і нездійсненна мрія про сон, а безцінним подарунком могли вважатися шматок хліба, склянка ячмінного борошна чи, приміром, куряче яйце, їжа часто ставала еквівалентом людського життя і цінувалася нарівні з бойовою зброєю. Безумовно, перерахувати всі страви воєнного часу на одній сторінці неможливо, тому ми підготували деякі цікаві рецепти. Є ті фронтові та тилові рецепти, які записані безпосередньо зі слів ветеранів.
Кулінарні рецепти воєнних років дуже прості. Їх основні складові – це окріп, крупа, картопля, і, якщо дуже пощастить, тушонка.
Приготуйте деякі з цих страв і подумки перенесіться у ту епоху.

Коктель «Військовий»

Спирт змішати з огірковим розсолом (змішати, але не збовтувати). Якщо підходити з наукової точки зору, то похмілля бути не повинно, хоча ручатися не будемо.

Коктель Військовий
Коктель «Військовий»

Фронтовий куліш

  • Грудинка на кістці (можна замінити тушонку) – 500 г,
  • пшоно – 250-300 г,
  • картопля – 3-4 шт.,
  • цибуля – 2-3 шт.,
  • сіль,
  • перець – за смаком.
Фронтовий куліш
Фронтовий куліш

Із грудинки на кістці зрізати м’ясо (грудинку можна замінити тушонкою). Кістки варити 15 хв. у киплячій воді. Додати пшоно і варити до готовності.

Три-чотири очищені картоплини нарізати великими кубиками і відправити туди ж. Зрізане з кісток м’ясо обсмажити з цибулею на сковороді і додати у каструлю. Варити страву до готовності, хвилин десять, посолити і поперчити. Виходить смачна і ситна страва (чи то рідка каша, чи то густий суп).

Макарони «Балтійські»

  • Макарони – 500 г,
  • м’ясо (бажано на реберцях) – 500 г,
  • цибуля – 150-200 г.
Макарони Балтійські
Макарони «Балтійські»

Даний рецепт активно використовувався у святковому меню (з нагоди вдалих битв або перемог флоту) на кораблях балтійського флоту у часи Другої світової війни.

М’ясо відварити до готовності, нарізати кубиками. Відварити до готовності макарони. Цибулю пасерувати на сковороді до золотистого кольору. М’ясо, макарони і цибулю змішати у казанку чи каструлі. Додати трохи м’ясного бульйону і відправити на 10-20 хв. у гарячу духовку (210-220 °С).

Хліб «Ржевський»

Учасник Ржевської операції В. А. Сухоставський згадував: «Після запеклих боїв нашу частину навесні 1942 року відвели у село Капкове. Хоча це село знаходилося далеко від боїв, продовольча справа налагоджена було слабко. Для прожитку ми зварили суп, а сільські жінки принесли до нього хліб «Ржевський», випечений із картоплі та висівок. Із цього дня у нас почалося полегшення».

  • Картопля,
  • висівки,
  • олія,
  • сіль – за смаком.
Хліб Ржевський
Хліб «Ржевський»

Відварити картоплю у мундирі, очистити, пропустити через м’ясорубку. Отриману масу викласти на деко, посипане висівками, й охолодити. Додати висівки, посолити, швидко замісити тісто і, помістивши у змащену маслом форму. Випікати до готовності.

Фронтовий хліб

У 1941 р. неподалік від верхів’я Волги знаходився вихідний рубіж. Під крутим берегом річки диміли земляні кухні, розташовувалася санрота. Тут же у перші місяці війни створювалися земляні (в основному вони встановлювалися у ґрунті) хлібопекарські печі. Так, для забезпечення військових підрозділів, місцевих ресурсів не вистачало, а підвезення хліба з тилу було утруднене. Для вирішення проблеми інтендантські служби запропонували скористатися старовинним досвідом створення підлогових жарових печей із доступних матеріалів – глини і цегли. Для побудови печі необхідні були глинистий ґрунт із домішками піску і майданчик з укосом або приямок глибиною 70 мм. Ці печі були трьох видів: звичайні ґрунтові; обмазані всередині товстим шаром глини; облицьовані всередині цеглою. Така піч будувалася зазвичай за 8 год., потім 8-10 год. сушилася, після чого готова була випекти до 240 кг хліба за 5 разів. У них випікався формовий і подовий хліб.

Фронтовий хліб
Фронтовий хліб

Ветерани битв розповідали, як у яру старшина роздавав солдатам гарячий хліб, який привіз на човні (на кшталт саней, тільки без полозів), запряженому собаками.

Старшина поспішав, над яром низько проносилися зелені, сині, фіолетові трасуючі ракети. Неподалік рвалися міни. Солдати, на «швидку руку» поївши хліба і запивши його чаєм, готувалися до повторного наступу…

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *