Курник – генеральне прибирання

курник

Послід, рештки корму, брудна підстилка, пір’їни – такий вигляд зазвичай має неприбраний курник. Усе це з часом створює сприятливе середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів. Крім того, кури часто потерпають від численних паразитів. А якщо в приміщенні ще й погана вентиляція, то створюється ідеальне середовище для хвороботворних бактерій.

Тож регулярна дезинфекція пташника необхідна. Робити це потрібно кожні 2-3 місяці. А генеральне прибирання з дезинфекцією проводять раз на рік. Обробляти курник слід за відсутності чубарок, краще теплої пори, коли птицю можна випустити на вигул. Починають чистку із сухого прибирання. Змітають пір’я, залишки їжі та посліду, стару підстилку. Сильні забруднення зішкрібають жорсткою щіткою. Металеві предмети обробляють паяльною лампою. Під час вологого прибирання миють підлогу та стіни, сідала та гнізда. У воду корисно додати трохи натурального яблучного оцту.

Одним із найбільш доступних засобів дезинфекції в домашніх умовах є вапно (1 кг на 1 л води). Готують вапняне молоко, яким у кілька шарів білять стіни (попередньо змивши стару побілку), обладнання та інвентар. Його корисно спочатку обробити окропом. У боротьбі з грибками та паразитами зарадять сірчані шашки. Щоб вони ефективно подіяли, приміщення треба попередньо герметизувати. За 2-3 години пташник провітрюють протягом 12-24 год., поки повністю вивітриться запах. Однієї шашки вистачає на обробку 10 м².

Хороший ефект дає обробка ультрафіолетом. Можна, звісно, придбати для дезинфекції промислові препарати, однак деякі з них, як-от: їдкий натр, формалін чи креолін, токсичні й потребують дуже обережного поводження. А формалін – узагалі сильний токсин. Ефективний дезинфектант – хлорне вапно. Однак воно також токсичне і має сильний запах.

Працюють із препаратами лише в захисному одязі та засобах захисту. Добре зарекомендував себе Віроцид – препарат комплексної дії: протигрибковий, противірусний та протимікробний і водночас безпечний.

Можна скористатися послугами фахівців із дезинфекції, однак коштує це недешево.

Час, протягом якого курей не впускають у пташник після дезинфекції, коливається від 2-3 год. (при вапнуванні) до кількох діб (якщо препарати більш сильні). Надалі подбайте, щоб у приміщенні була хороша вентиляція, але без протягів.

Гігієна в курнику – запорука здоров’я пернатих.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest