Курячий суп — кращий відновний засіб після хвороби
Курячі супи готують на основі курячого бульйону. Останній перевершує будь-який інший м’ясний бульйон за вмістом вітамінів і корисних речовин. Із давніх часів його використовують як відновний засіб після хвороби. Науково підтверджено, що курячий бульйон допомагає організму впоратися з вірусними і застудними захворюваннями.
До складу курячого бульйону входить амінокислота цистеїн, яка здатна розріджувати мокроту краще від звичайних лікарських засобів. Жирові речовини, що містяться у бульйоні, позитивно діють на дихальні шляхи, допомагаючи впоратися із закладеністю носа. До того ж вживання курячого бульйону не дає жодних побічних реакцій на відміну від аптечних ліків. Пропонуємо кілька рецептів супів на основі курячого бульйону.
З печерицями і плавленим сиром
- 300 г курячого м’яса,
- 300 г свіжих печериць,
- 100 г плавленого сиру,
- 4 середні картоплини,
- 1 цибулина,
- 1 морквина,
- 50 г вершкового масла,
- сіль,
- чорний мелений перець,
- спеції та приправи – за смаком.
М’ясо зварити до готовності, дістати з бульйону, охолодити і нарізати невеликими шматочками. Цибулю дрібно нарізати. Моркву натерти на крупній тертці. Печериці нарізати тонкими пластинками.
На сковороді розігріти вершкове масло. Обсмажити спочатку нарізані гриби, перемішати і смажити до повного випаровування рідини. Додати сіль, чорний мелений перець, добре перемішати і зняти з вогню.
Картоплю нарізати невеликими шматочками і покласти у бульйон. Туди ж викласти вміст сковороди, посолити, перемішати і варити все разом 10 хв.
Плавлений сир нарізати маленькими шматочками чи натерти на крупній тертці, покласти в каструлю, зменшити вогонь і варити суп доти, поки сир повністю не розплавиться.
Із консервованою кукурудзою
- 500 г курячого м’яса,
- 1 банка консервованої кукурудзи,
- 3 середні картоплини,
- 1 цибулина,
- 50 г свіжої зелені,
- 3 ст. л. олії,
- сіль,
- чорний мелений перець,
- спеції та приправи – за смаком.
М’ясо зварити до готовності, дістати з бульйону, охолодити і нарізати невеликими шматочками. Цибулю дрібно нарізати. Картоплю нарізати невеликими шматочками і покласти у бульйон.
Свіжу зелень дрібно порізати. На сковороді розігріти олію та обсмажити цибулю до золотистого кольору, періодично помішуючи.
Із кукурудзи злити зайву рідину, засипати у каструлю і варити все разом до готовності картоплі. Потім додати обсмажену цибулю, зелень, сіль, чорний мелений перець і спеції. Варити ще близько 5 хв. і зняти з вогню. Подавати до столу з грінками з білого хліба.
З вершковим смаком
- 400 г курячого м’яса,
- 4 середні картоплини,
- 1 цибулина,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- 250 г сметани,
- 50 г зелені,
- сіль,
- чорний мелений перець,
- спеції та приправи – за смаком.
Готувати суп, як у попередньому рецепті, тільки цибулю підсмажити на вершковому маслі й додати у кінці сметану. Зелень дрібно порізати і покласти у тарілку.
Поради досвідчених кулінарів
- Щоби бульйон вийшов прозорим, варити його треба на слабкому вогні.
- Для дитячого харчування ідеальним варіантом стане курячий суп-пюре з додаванням усіляких овочів. Вариться він, як і звичайний суп, тільки після варіння вміст сковороди треба збити блендером до пюреподібного стану.
- Щоб курячий суп був густішим і насиченішим додайте до нього кілька пучок дрібної вермішелі.
«Погляд часу» №45-2019