Кутя – зв’язок поколінь і символ незламності
Кутя – сакральна для українців страва. Вона супроводжувала нас крізь тисячоліття, була на святковому столі у найважчі часи, допомагала відчувати зв’язок поколінь і залишається з нами й зараз.
Існують різні варіанти куті. Але є щось незмінне: пшениця, мед, мак, горіхи, сухофрукти. Завдяки такому поєднанню виходить збалансована і смачна страва, яка при цьому ще й сповнена символізмом. Бо зерно – це життя, мед – його солодкість, щастя, горіхи та сухофрукти – добробут. А мак, взагалі колись наділявся магічними властивостями та мав захищати від усього злого.
Кутя традиційна

Склад:
- 100 г пшениці для куті,
- 100 г маку,
- 50 г цукру,
- 100 г родзинок,
- 100 г волоських горіхів,
- 2 ст. л. меду.
Приготування
Пшеницю залити на ніч холодною водою. Вранці змінити воду, варити на малому вогні 40 хв. Відцідити, промити під проточною водою, щоб видалити зайву клейковину. Перекласти в макітру чи глибоку миску.
Мак запарити окропом, залишити на 10 хв. Відцідити зайву воду, перетерти у блендері чи макітрі разом із цукром. Маса має трохи побіліти.
Родзинки залити гарячою водою на 10 хв., обсушити. Горіхи посікти ножем.
Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед. Можна додати кілька ложок узвару або теплої кип’яченої води, щоб кутя набула потрібної вам консистенції.
Кутя з журавлиною та вишневим варенням

Склад:
- 1,5 кг пшениці,
- 200 г маку,
- 2 cm. л. меду,
- 2 cm. л. вишневого варення,
- 100 г подрібнених волоських горіхів,
- 100 г родзинок,
- 100 г в’яленої журавлини,
- 0,5 л кип’яченої води.
Приготування
Промиту пшеницю залити гарячою водою нарівні з зерном і варити до м’якості на слабкому вогні.
Мак промити декілька разів, запарити окропом на 2-3 год., потім воду злити й розтерти його в ступці чи макітрі, додавши за смаком цукор.
З’єднати варену пшеницю з маком, медом, варенням, родзинками, журавлиною та горіхами. Залити водою і перемішати.
«Погляд часу» №1-5.01.2023