Квас із каштанів
Із плодів каштана готують зміцнюючий для здоров’я напій. Квас дуже корисний, оскільки він помітно зміцнює організм, роблячи його несприйнятливим до багатьох захворювань. Посилюється і ендокринна система, що важливо для захисту організму при грипозних захворюваннях.

Для цього 20-25 плодів розрізають навпіл, складають у марлевий мішечок і разом із невеликим вантажем поміщають на дно трилітрової (а ще краще п’ятилітрової) банки. Потім у неї наливають 2 л охолодженої кип’яченої води, в якій розведена 1 скл. цукру, додають 1 скл. молочної сироватки або 2 ст. л. сметани. Банку накривають марлевою серветкою, складеної втричі, поміщають у тепле і темне місце для бродіння. Через два тижні квас готовий до вживання. Приймають напій по 1 скл. на день протягом місяця.
Після того, як увесь квас буде випито, каштани можна вдруге залити водою, додавши на 3 л води 1 скл. цукру. Цей напій буде готовий уже через день. Таким чином, з одних і тих же плодів можна готувати напій протягом декількох місяців, хоча краще через кожні два тижні додавати в ємність із квасом три-чотири свіжих плоди.
Приємний на смак каштановий квас сприяє очищенню організму від важких металів, відновлює епітелій слизової оболонки шлунка і кишківника, забезпечує організм кальцієм, міддю, кобальтом та іншими корисними мікроелементами.
«Погляд часу» №44-28.10.2021