Квашені яблука

Цей рецепт не просто старий, його можна сміливо назвати стародавнім. Народився рецепт цих квашених яблук у Прибалтиці, але прижився не тільки на берегах Балтійського моря. Для цієї зимової заготівлі підійдуть будь-які плоди, які мають кислий смак.

Квашені яблука

Зверніть увагу на сорти яблук, які дозрівають до жовтня. Найбільш популярними серед них є «Ладога», «Антонівка», «Ризький голубок». Ви, напевно, і самі зможете додати до цього списку жовтневі сорти, смак яких у поєднанні з суслом вийде неперевершеним.

Знадобиться:

  • вода – 10 л,
  • яблука жовтневого сорту – ½ відра,
  • цукровий пісок – 2 скл.,
  • сіль – ⅔ скл.,
  • житнє борошно – 2 скл.,
  • вишневе листя – 20 шт.,
  • гірчиця (суха) – 2 ст. л.,
  • смородинове листя – 12 шт.,
  • естрагон – кілька стеблин.

Приготування

Житнє борошно можна замінити сухим квасом, у кількості 150 г речовини.

Беремо яблука однакові за розміром і без істотних пошкоджень на шкірці.

У велику емальовану кастрюлю на саме дно викладаємо солому в один шар, просто щоб його покрити.

Укладаємо яблучні плоди таким чином, щоб між кожним яблучним шаром було трохи спецій. В якості спецій ми в даному випадку використовуємо смородинове й вишневе листя, а також естрагонові стебла.

Виклавши останній шар яблучних плодів в кастрюлю, накриваємо яблука шаром соломи.

Тепер покриваємо солом’яний шар чистим бавовняним рушником, на нього укладаємо кругляк із дерева, а поверх нього кладемо гніт, щоб яблука опинилися під пресом.

Приготування сусла. Після того, як вода у великій каструлі закипить, відправляємо в неї суху гірчицю, а також кристалічні інгредієнти – цукровий пісок і поварену сіль. В окремому посуді заварюємо житнє борошно шляхом доливання в нього окропу. (Якщо використовуєте сухий квас, виконайте те ж саме.) Заварене борошно акуратно, тонкою цівкою виливаємо в загальну посудину з водою, а після вимикаємо плиту, даємо рідині гарненько охолонути і проціджуємо її, використовуючи марлю, складену в декілька шарів.

Сусло, яке охололо, акуратно виливаємо у кастрюлю з яблуками. Дерев’яний кружок повинен бути покритий суслом.

При температурі 23 °С яблука будуть готові через тиждень. При температура від 18 до 20 °С – через півтора тижня. Якщо температура коливається від 15 до 18 °С – через 2 тижні. Зберігати квашені яблука краще при 5-6 °С.

Зверніть увагу! Використовувати треба тільки плоди, які відлежалися після зривання 2-3 тижні, щоб яблука набрали смаку.

Олена Ємець

  «Уют» №42-14.10.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *