Лайфхаки для розсади
Вирощування розсади – є процесом досить непростим, проте його можна спростити. Для цього варто знати певні секрети і хитрості.

♦ Для знезараження насіння можна використовувати біофунгіциди Фітоспорин, Споробактерин, а також 0,5 % розчин марганцівки або хлоргексидин (замочити на 20 хв., промити проточною водою). Щоб поліпшити схожість насіння, його можна також замочити у розчині стимулятора росту (Епін, Циркон, Імуноцитофіт) або комплексного мінерального добрива.
Добриво розведіть водою згідно з інструкцією (найчастіше на 100 мл води потрібно 2-2,5 мл добрива у рідкій формі). Загорніть насіння у тканину й опустіть на 2 години у розчин. Потім дістаньте і, не промиваючи, залиште для набрякання при температурі 23-25 °C на добу. Слідкуйте за тим, щоб тканина залишалася вологою.
♦ Оптимальна температура для проростання насіння більшості городніх культур становить 23-25 °C. Але щойно з’являться перші паростки, ємності потрібно одразу ж перенести на 7-10 днів у більш прохолодне і добре освітлене місце, інакше сіянці швидко витягнуться.
У цей період середня температура для вирощування капусти становить 8-10 °С, для томатів – 15-17 °С, перцю, огірків, баклажанів – 16-18 °С. Через 7-10 днів температуру слід на кілька градусів підвищити. Для розсади капусти оптимальна температура у сонячні дні повинна бути близько 15 °С, у похмурі – 12-14 °С. Нічні значення не повинні перевищувати 10 °С.
Для більшості теплолюбних культур середня температура вирощування повинна становити 20-22 °C вдень і 16-18 °C вночі. У сонячні дні слід відкривати кватирки, загартовувати розсаду і стежити за тим, щоб температура у приміщенні, де знаходяться рослини, не піднімалася вище за 23-25 °C.
Якщо сіянці починають витягуватися, можна знову знизити температуру на кілька градусів.
«Уют» №11-11.03.2021
♦