Ліки з гарбуза

Фітотерапевти запевняють, що сік, насіння та м’якоть гарбуза мають цілющі властивості. І навіть його стебла можуть лікувати. Ось кілька простих рецептів, якими здавна користувалися у селах наші бабусі.
Очищаємо печінку
Натріть 0,5 кг м’якоті сирого гарбуза чи вичавіть 0,5 скл. гарбузового соку. Споживайте невеликими порціями до 5-6 разів на добу протягом трьох місяців.
1 скл. висушеного та перекрученого на м’ясорубці сирого гарбузового насіння залийте 1 скл. оливкової олії. Суміш нагрійте на водяній бані до гарячого стану, настоюйте 2 год. Потім поставте її на тиждень у темне прохолодне місце. Процідіть і вживайте по 1 ч. л. тричі на день за 30 хв. до їди.
Приготуйте відвар зі стебла чи черешка гарбуза. Для цього 2 ст. л. подрібнених до найменших часточок стебел залийте 2 скл. води та кип’ятіть суміш на повільному вогні протягом 15 хв. Охолоджений відвар процідіть і вживайте по 0,5 скл. 4 рази на день.
Лікуємо безсоння
Безпосередньо перед сном випийте 1/3 скл. відвару м’якоті гарбуза з медом. Мед потрібно додавати вже до готового гарбузового пюре.
Позбуваємося закрепів та набряків
Вичавіть 4 ст. л. свіжого гарбузового соку та випийте за годину до їди чи через годину після (навіть шматочок хліба із сиром або салом можна вважати їжею) – так 6-8 разів на добу. Сік гарбуза є одним із найкращих природних проносних та сечогінних засобів.