Лікує листя полуниці

Полуниця і суниця – рослини, всі частини яких є цілющими.
Тому важливо знати не тільки про користь ягід, а й про те, як застосовувати листя полуниці для приготування напоїв, корисних для здоров’я.
Листя полуниці можна використовувати для приготування цілющого чаю. Для заварювання беруть 3 г сухого листя на 0,5 л окропу. Такий чай містить достатню кількість вітаміну С. Цей прекрасний народний засіб використовують при застуді, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, хворобах печінки і нирок.
У листі містяться фітонциди – рослинні антибіотики. Ці речовини здатні впоратися з будь-яким запаленням, тому настій із листя полуниці чи суниці часто застосовують для полоскання горла при ангіні та ларингітові.
Відвар, настій і чай із листям полуниці знижують артеріальний тиск, уповільнюють ритм і підсилюють амплітуду серцевих скорочень. Ці напої у народній медицині використовують для профілактики атеросклерозу, при бронхіальній астмі. Чай із полуниці рекомендують для виведення піску з нирок, сечового міхура, печінки і жовчного міхура.
Свіже листя полуниці прикладають до гнійних незагойних ран і виразок.
Листя лісової суниці має такі ж властивості. Їх заготовляють разом із черешками перед цвітінням, коли в них міститься максимальна кількість корисних речовин. Потім листя сушать у тіні, позаяк під впливом сонця багато корисних речовин руйнується.
Із сухого листя і плодів полуниці готують настої, які дуже корисні при підвищеному тиску.
Настій із листя полуниці добре розширює судини, знижує тиск, а також застосовується:
- при застуді для полоскання горла;
- для профілактики утворення та лікування каменів у печінці та нирках;
- при недокрів’ї і занепаді сил.
Як приготувати настій із листя полуниці
2 ст. л. подрібненого свіжого листя або 1 ст. л. сухого залити 0,5 л окропу, настоювати 2-3 год. Приймати по 0,5 скл. 2 рази на день.
При лікуванні гастриту, виразкової хвороби, коліту, геморою застосовується і добре допомагає зроблений за рецептами народної медицини відвар із листя і коренів полуниці: 1 ст. л. листя і коріння залити 2 скл. окропу, 10 хв. кип’ятити, процідити. Приймати по 0,5 скл. 2 рази на день.
«Погляд часу» №20-14.05.2020