Маковий кавовий бісквіт із шоколадом
- 4 яйця,
- 0,5 скл. цукру,
- 250 мл сметани,
- 5 ст. л. молока,
- 300 г маку,
- 4/5 скл. борошна,
- 0,5 ч. л. соди,
- 150 мл свіжозвареної міцної кави.
Крем:
- 300 мл сметани (жирністю 15%),
- 3 ст. л. вареноїго згущеного молока.
Шоколадна глазур:
- 4 ст. л. цукру,
- 2 ст. л. какао,
- 1 ч. л. борошна,
- 200 мл вершків (жирністю 10 %).
Яйця розділити на білки і жовтки. Борошно змішати із содою. Жовтки розтерти з цукром (можна блендером), потім додати інші компоненти – сметану, молоко, мак. Збити білки. У макове тісто додати борошно із содою, перемішати, потім обережно ввести збиті на піну білки.
Готове тісто вилити у підготовлену роз’ємну форму, краще з антипригарним покриттям (діаметром 27 см). Дно можна застелити промасленим папером. Корж випікати 30 хв. у розігрітій до +180 °С духовці. На гарячий спечений корж, не виймаючи його з форми, обережно вилити 150 мл міцної гарячої натуральної кави. Зачекати, поки кава вбереться.
Потім корж вийняти з форми і розрізати навпіл. Кожен пласт рясно змастити кремом. Для його приготування варене згущене молоко розтерти з 1-2 ст. л. сметани, щоб не було грудочок. Потім додати решту сметани. Зварити шоколадну глазур: цукор змішати з какао і борошном, поступово, розмішуючи до однорідності, додати вершки.
Глазур варити, помішуючи, до загустіння. Зняти з вогню і відразу ж гарячою полити зверху торт. Поставити просочуватися у холодильник на добу.
Тетяна Л., Запорізька обл.