Заготовки з ягід
Заготовки з ягід можна використовувати у приготуванні випічки та десертів або вживати окремо з чаєм, булочкою чи морозивом.
Малинове варення

Склад:
- 1 кг малини,
- 1 кг цукру.
Приготування
Малину перебрати, вийняти серцевину, покласти в миску, засипати половиною кількості цукру, поставити на 5-6 год. у прохолодне місце.
З соку, який утворився у мисці, й решти цукру зварити сироп і трішки охолодити.
У готовий сироп покласти малину, миску обережно струсити, щоб ягоди занурилися в сироп, і знову поставити варити до потрібної густини сиропу.
Розкласти варення у стерилізовані банки і закатати кришками.
Вишневий соус до телятини та риби

Склад:
- 300 мл червоного вина,
- 3 ст. л. бальзамічного оцту,
- 300 г вишень без кісточки,
- 150 г цукру,
- гілочка чебрецю.
Приготування
Змішати в каструлі цукор, вишні, вино, оцет і чебрець. Нагрівати суміш на невеликому вогні протягом 30 хв. Потім збити все блендером до однорідності. Варити ще 20 хв.
Готовий соус гарячим розкласти в стерилізовані банки, закатати металевими кришками. Вкутати до охолодження.
Варення зі смородини «Класичне»

Склад:
- 200 г води,
- 1 кг смородини,
- 600 г цукру.
Приготування
Ягоди помити, покласти в емальований посуд, додати воду й нагріти до +70 °С. Гарячу масу протерти крізь сито, додати цукор і варити на слабкому вогні 10-15 хв.
У гарячому вигляді розлити у банки і закрити пластмасовими кришками.
Аґрусово-апельсиновий джем

Склад:
- 1 кг аґрусу,
- 2 апельсини,
- 1 кг цукру.
Приготування
Аґрус та апельсини помити, пропустити через м’ясорубку. На невеликому вогні довести, постійно помішуючи, до кипіння, додавши перед цим цукор. Варити 30 хв. Охолодити й розкласти в банки.
Соус із порічок до м’яса

Склад:
- 2 кг порічок,
- 1 кг цукру,
- 200 мл оцту,
- 2 ч. л. кориці,
- 1 ч. л. гвоздики,
- 1 ч. л. чорного меленого перцю,
- кілька горошин духмяного перцю.
Приготування
Порічки перебрати, відокремити від черешків. Із цукру та ягід зварити желе (20 хв. із моменту закипання). Отриману масу збити блендером, відтиснути, відокремлюючи кісточки.
У соус влити оцет, додати прянощі, все перемішати і кип’ятити ще кілька хвилин (суміш має загуснути). Потім розкласти соус у стерилізовані банки і закатати кришками.
Ягідний мармелад

Склад:
- 3 кг ягід (полуниця, суниця, малина),
- 1,5 кг цукру.
Приготування
Ягоди протерти через сито, видаливши насіння. В емальованому посуді розчинити цукор і занурити в нього пюре з ягід. Варити до загустіння. Додати 1 ч. л. лимонної кислоти.
Мармелад теплим розлити в банки й закрити поліетиленовими кришками.
«П’яні» вишні

Склад:
- 1 кг ягід вишні (черешні),
- 700 г цукру,
- 300 мл води,
- 200 мл коньяку (лікеру, горілки).
Приготування
Ягоди помити й дати стекти воді. Висипати їх у цукровий сироп та варити: вишні – 10 хв., черешні – 15 хв. Потім ягоди вийняти з сиропу й розкласти в банки. У гарячий сироп додати коньяк, старанно розмішати й залити ним ягоди.
Банки закрити, не стерилізуючи.
«Погляд часу» №28-07.07.2022