Малиновий рай

Малина – улюблена ягода. Про неї співають пісні, з неї малюють картини, нею лікуються. Але головне – страви з малини мають неповторний аромат і смак.

Плюшки з малиною
Плюшки з малиною

Склад:

  • Тісто листкове дріжджове – 400 г,
  • малина – 200 г,
  • цукор – 8 ч. л.,
  • вершкове масло – 30 г,
  • борошно – 1-1,5 ст. л.

Приготування

Листкове дріжджове тісто та вершкове масло дістати з морозильної камери за 20 хв. до початку приготування шарів.

Розгорнути тісто і розрізати його на 8 квадратів. Присипати стіл невеликою кількістю борошна і розкатати один шматочок тіста квадратом зі стороною 15 см. Змастити поверхню тіста розм’якшеним вершковим маслом. Присипати цукром (1 ч. л. на одну слойку). Скрутити тісто в рулетик начинкою всередину і скріпити краї. З’єднати кінці рулетика і щільненько скріпити їх. Перевернути заготовку швом униз. З двох боків ножем зробити надрізи, не доходячи до середини рулетика. Дерев’яною паличкою придавити рулетик у центрі. Розкатати розрізані краї, щоб вийшов метелик.

Так сформувати інші плюшки і викласти їх на пергаментний папір. Перенести папір із плюшками на деко. Випікати в попередньо розігрітій до 220 °С духовці 20 хв.

Пиріг «Малинка»
Пиріг «Малинка»

Склад:

  • Масло вершкове (заморожене) – 180 г,
  • яйце, борошно – 280 г,
  • розпушувач – 1 ч. л.,
  • цукор – 100 г.

Для начинки:

  • малина – 200 г,
  • сметана – 400 г,
  • цукор – 100 г,
  • яйця – 4 шт.,
  • борошно – 2 ст. л.

Приготування

Змішати борошно, розпушувач і цукор. Вершкове масло натерти на тертці. Додати до масла суху суміш і розтерти все руками в крихту. Додати яйце і швидко замісити пісочне тісто.

Якщо тісто погано збирається в кулю та кришиться, додати 1-2 ст. л. крижаної води. Висота пирога залежатиме від розміру форми для випікання.

Форму змастити маслом.

Тісто розподілити по формі, зробити бортики. Поставити форму з тістом у холодильник на 30 хв.

Приготувати начинку. Яйця збити з цукром. Додати сметану і борошно. Збити все разом до однорідної пишної маси.

Дістати форму з тістом із холодильника. Викласти на нього ягоди малини. Залити основу пирога з малиною сметанною начинкою.

Поставити пісочний пиріг із малиною в розігріту до 180 °С духовку на 40-45 хв.

Готовий пиріг повністю охолодити у формі. Бажано прибрати пиріг на ніч у холодильник, так він краще нарізатиметься і буде смачнішим.

Сирні цукерки з малиною
Сирні цукерки з малиною

Ароматні малинові цукерки готуються дуже просто і містять лише натуральні продукти.

Склад:

  • Малина – 200 г,
  • сир – 150 г,
  • желатин – 10 г,
  • цукор – 3 ст. л.,
  • вода – 70 мл.

Для прикраси:

  • малина – 50 г,
  • кокосова стружка – 3 ст. л.

Приготування

У миску викласти малину (трохи малини залишити для прикраси), додати цукор. Добре перебити блендером та процідити через сито. Додати до малинової маси сир. Ще раз перебити блендером.

Желатин залити водою і залишити на 5 хв. Нагріти до 70 °С до повного розчинення. Додати желатин у сирно-малинову масу, перемішати. Вилити масу в ємність і поставити в холодильник на 1 год.

Застиглу масу витягти з ємності, розрізати ножем на невеликі брусочки й обваляти в кокосовій стружці. Прикрасити цукерки свіжою малиною та подавати до столу.

Густий малиновий джем

Такий джем відмінно підходить до млинців, оладок, сирних запіканок, а можна просто намастити його на булочку. У цього джему гарний насичений колір, а смак просто чудовий! Але малиновий джем не лише смачний, а й дуже корисний.

Густий малиновий джем

Склад на 1,2 л готового джему:

  • малина – 1,5 кг,
  • цукор – 700-800 г,
  • лимонна кислота – 1/4 ч. л.

Приготування

Малину скласти в друшляк і промити проточною водою.

Поставити каструлю з ягідною масою на середній вогонь, помішуючи. Після закипання, варити 5 хв., щоб ягоди стали м’якими.

Отриману масу протерти через сито, щоб видалити кісточки. (З 1,5 кг свіжої малини вийде 800 мл малинового пюре.)

Перелити малинове пюре у каструлю, додати цукор. Поставити каструлю з ягідною масою на плиту на дуже малий вогонь. Помішуючи, довести до кипіння. За бажання можна додати лимонну кислоту (на кінчику чайної ложки), щоб малиновий джем не втратив свій колір і смак був більш насиченим.

Варити малиновий джем на дуже повільному вогні 15-20 хв. Зняти каструлю з вогню, дати ягідній масі трохи охолонути.

Розкласти малинове желе по сухих стерилізованих банках, закрити кришками. Коли малиновий сироп охолоне, він перетвориться на желе або густий джем (зазвичай на другу-третю добу).

Малиновий лікер

Три дні – і ви можете сміливо подавати лікер до столу. Лікер п’ється легко, подавати його можна до десертів.

Малиновий лікер

Склад:

  • Малина – 300 г, горілка – 350 мл,
  • цукор – 300 г,
  • лимонна кислота – 1 ч. л.,
  • листя вишні – 10 шт.,
  • листя смородини – 10 шт.,
  • листя малини – 10 шт.,
  • м’ята – 4 листки,
  • вода – 1 л.

Приготування

Вибрати якісну горілку. Підготовлене листя вишні, смородини та малини промити, обсушити. Також узяти 4 листочки м’яти. Більше м’яти не потрібно додавати, щоб вона не перебила смак малини, нам потрібний лише легкий відтінок.

Викласти все підготовлене листя і малину в каструлю. Залити 1 л окропу. Ягоди малини можна трохи розім’яти, щоб суміш вийшла більш насиченою. Накрити каструлю кришкою та залишити малину на 12 год.

Через якийсь час узяти найдрібніше сито (щоб кісточки не потрапили в сік) і процідити малину. Отриманий малиновий напій на невеликому вогні довести до кипіння, додати цукор і лимонну кислоту. Проварити 1 хв. і вимкнути вогонь. Охолодити.

Влити в охолоджений малиновий напій горілку. Накрити кришкою, поставити в холодильник та настоювати 2 дні.

Через два дні перелити лікер у пляшки, що герметично закриваються, і зберігати в прохолодному місці.

  «Погляд часу» №30-21.07.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *