Малиновий рай
Малина – улюблена ягода. Про неї співають пісні, з неї малюють картини, нею лікуються. Але головне – страви з малини мають неповторний аромат і смак.
Плюшки з малиною

Склад:
- Тісто листкове дріжджове – 400 г,
- малина – 200 г,
- цукор – 8 ч. л.,
- вершкове масло – 30 г,
- борошно – 1-1,5 ст. л.
Приготування
Листкове дріжджове тісто та вершкове масло дістати з морозильної камери за 20 хв. до початку приготування шарів.
Розгорнути тісто і розрізати його на 8 квадратів. Присипати стіл невеликою кількістю борошна і розкатати один шматочок тіста квадратом зі стороною 15 см. Змастити поверхню тіста розм’якшеним вершковим маслом. Присипати цукром (1 ч. л. на одну слойку). Скрутити тісто в рулетик начинкою всередину і скріпити краї. З’єднати кінці рулетика і щільненько скріпити їх. Перевернути заготовку швом униз. З двох боків ножем зробити надрізи, не доходячи до середини рулетика. Дерев’яною паличкою придавити рулетик у центрі. Розкатати розрізані краї, щоб вийшов метелик.
Так сформувати інші плюшки і викласти їх на пергаментний папір. Перенести папір із плюшками на деко. Випікати в попередньо розігрітій до 220 °С духовці 20 хв.
Пиріг «Малинка»

Склад:
- Масло вершкове (заморожене) – 180 г,
- яйце, борошно – 280 г,
- розпушувач – 1 ч. л.,
- цукор – 100 г.
Для начинки:
- малина – 200 г,
- сметана – 400 г,
- цукор – 100 г,
- яйця – 4 шт.,
- борошно – 2 ст. л.
Приготування
Змішати борошно, розпушувач і цукор. Вершкове масло натерти на тертці. Додати до масла суху суміш і розтерти все руками в крихту. Додати яйце і швидко замісити пісочне тісто.
Якщо тісто погано збирається в кулю та кришиться, додати 1-2 ст. л. крижаної води. Висота пирога залежатиме від розміру форми для випікання.
Форму змастити маслом.
Тісто розподілити по формі, зробити бортики. Поставити форму з тістом у холодильник на 30 хв.
Приготувати начинку. Яйця збити з цукром. Додати сметану і борошно. Збити все разом до однорідної пишної маси.
Дістати форму з тістом із холодильника. Викласти на нього ягоди малини. Залити основу пирога з малиною сметанною начинкою.
Поставити пісочний пиріг із малиною в розігріту до 180 °С духовку на 40-45 хв.
Готовий пиріг повністю охолодити у формі. Бажано прибрати пиріг на ніч у холодильник, так він краще нарізатиметься і буде смачнішим.
Сирні цукерки з малиною

Ароматні малинові цукерки готуються дуже просто і містять лише натуральні продукти.
Склад:
- Малина – 200 г,
- сир – 150 г,
- желатин – 10 г,
- цукор – 3 ст. л.,
- вода – 70 мл.
Для прикраси:
- малина – 50 г,
- кокосова стружка – 3 ст. л.
Приготування
У миску викласти малину (трохи малини залишити для прикраси), додати цукор. Добре перебити блендером та процідити через сито. Додати до малинової маси сир. Ще раз перебити блендером.
Желатин залити водою і залишити на 5 хв. Нагріти до 70 °С до повного розчинення. Додати желатин у сирно-малинову масу, перемішати. Вилити масу в ємність і поставити в холодильник на 1 год.
Застиглу масу витягти з ємності, розрізати ножем на невеликі брусочки й обваляти в кокосовій стружці. Прикрасити цукерки свіжою малиною та подавати до столу.
Густий малиновий джем
Такий джем відмінно підходить до млинців, оладок, сирних запіканок, а можна просто намастити його на булочку. У цього джему гарний насичений колір, а смак просто чудовий! Але малиновий джем не лише смачний, а й дуже корисний.

Склад на 1,2 л готового джему:
- малина – 1,5 кг,
- цукор – 700-800 г,
- лимонна кислота – 1/4 ч. л.
Приготування
Малину скласти в друшляк і промити проточною водою.
Поставити каструлю з ягідною масою на середній вогонь, помішуючи. Після закипання, варити 5 хв., щоб ягоди стали м’якими.
Отриману масу протерти через сито, щоб видалити кісточки. (З 1,5 кг свіжої малини вийде 800 мл малинового пюре.)
Перелити малинове пюре у каструлю, додати цукор. Поставити каструлю з ягідною масою на плиту на дуже малий вогонь. Помішуючи, довести до кипіння. За бажання можна додати лимонну кислоту (на кінчику чайної ложки), щоб малиновий джем не втратив свій колір і смак був більш насиченим.
Варити малиновий джем на дуже повільному вогні 15-20 хв. Зняти каструлю з вогню, дати ягідній масі трохи охолонути.
Розкласти малинове желе по сухих стерилізованих банках, закрити кришками. Коли малиновий сироп охолоне, він перетвориться на желе або густий джем (зазвичай на другу-третю добу).
Малиновий лікер
Три дні – і ви можете сміливо подавати лікер до столу. Лікер п’ється легко, подавати його можна до десертів.

Склад:
- Малина – 300 г, горілка – 350 мл,
- цукор – 300 г,
- лимонна кислота – 1 ч. л.,
- листя вишні – 10 шт.,
- листя смородини – 10 шт.,
- листя малини – 10 шт.,
- м’ята – 4 листки,
- вода – 1 л.
Приготування
Вибрати якісну горілку. Підготовлене листя вишні, смородини та малини промити, обсушити. Також узяти 4 листочки м’яти. Більше м’яти не потрібно додавати, щоб вона не перебила смак малини, нам потрібний лише легкий відтінок.
Викласти все підготовлене листя і малину в каструлю. Залити 1 л окропу. Ягоди малини можна трохи розім’яти, щоб суміш вийшла більш насиченою. Накрити каструлю кришкою та залишити малину на 12 год.
Через якийсь час узяти найдрібніше сито (щоб кісточки не потрапили в сік) і процідити малину. Отриманий малиновий напій на невеликому вогні довести до кипіння, додати цукор і лимонну кислоту. Проварити 1 хв. і вимкнути вогонь. Охолодити.
Влити в охолоджений малиновий напій горілку. Накрити кришкою, поставити в холодильник та настоювати 2 дні.
Через два дні перелити лікер у пляшки, що герметично закриваються, і зберігати в прохолодному місці.
«Погляд часу» №30-21.07.2022