Мангал із підручних матеріалів

Сьогодні у продажу можна зустріти багато готових варіантів мангалів. А можна виготовити його своїми руками.

Мангал власноруч
Знадобиться наступне:
  • листи заліза товщиною 2-4 мм для виготовлення корпусу і прутки або арматура (діаметром не менше 10 мм) для виготовлення підставок-ніжок;
  • кутова шліфувальна машинка (УШМ), у народі відома як болгарка;
  • зварювальний апарат (будь-який, здатний зварити залізо);
  • свердлильний верстат або дриль із набором свердл по металу і насадкою-щіткою;
  • вимірювальний інструмент – лінійка, рулетка або метр.

Листи заліза можуть бути будь-якої форми. Головне – їх товщина. Найчастіше покупні мангали до того неміцні, що, буває, служать один сезон. Тому, чим товща стінка – тим краще. Крім того, тим більше буде жару.

Отже, знаходимо листи (обрізки) заліза і надаємо їм болгаркою потрібну форму. Це 5 прямокутників: два розмірами 180 х 480 мм, два розмірами 180 х 270 мм і один розміром 320 х 560 мм. Відповідно, це будуть бічні, торцеві стінки і днище-підстава.

Розмітку креслимо за допомогою вимірювального інструмента і звичайного гострого цвяха. Далі слід рівномірно розмітити і просвердлити в заготовках отвори: 5 у бічних і 2 у торцевих. Спочатку свердлимо отвори тонким свердлом діаметром 6-8 мм, а потім – більш товстим свердлом діаметром 14-20 мм.

Відразу просвердлити великим свердлом буде важко. При свердлінні вибираємо найнижчу швидкість обертання. При бажанні можна зробити отвори і в нижній підставі. Також можливо великі отвори замінити великою кількістю дрібних. У результаті заготовки виглядають наступним чином – (див. фото).

На наступному етапі зварюємо деталі корпуса між собою електрозварюванням, очищаємо їх від задирок і нагару дрилем із насадкою чи болгаркою. На готовому корпусі мангала можна через кожні 9 см вирізати невеликі поглиблення під шампури у верхній крайці бічних стінок за допомогою болгарки.

Тепер залишилося тільки вирізати і приварити з прутиків невеликі ніжки чи підставку – їхня форма і розмір визначається вами.

Вийшов невеликий, але дуже міцний мангал. Приємного апетиту і проведення часу!

«Уют» №21-20.05.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *