Манна каша – користь і шкода

Манна каша користь і шкода
Манна каша – користь і шкода

Каші давно вважаються невід’ємним елементом здорової їжі, оскільки є джерелом багатьох корисних мікроелементів. Хоча трапляється, що манну кашу відносять до розряду шкідливої їжі через те, що у ній містяться вуглеводи. Традиційно вважається, що манна каша – найменш цінна з усіх існуючих. Але у каші є чимало корисних властивостей, через які її активно включають у здоровий раціон.

КОРИСТЬ манної каші

У разі захворювань системи травлення хворим прописують щадну дієту з мінімальною кількістю клітковини. У цьому випадку манна крупа буде незамінною – вона досить легко засвоюється організмом. Тільки варити її варто виключно на воді – молочні каші, як і молочні продукти при шлунково-кишкових захворюваннях протипоказані.

У складі манки є у достатній кількості крохмаль і рослинний білок, які досить легко засвоюються, не навантажуючи при цьому шлунок. Тому страви з манної крупи рекомендуються дієтологами дітям, літнім людям, ослабленим хворим, а також людям, які перенесли операцію на період реабілітації.

Манна каша, завдяки високому вмісту калію, допомагає боротися з набряками. Також вона корисна для серця і судин. А за рахунок вітамінів групи В, які містяться у манці, підтримується робота нервової системи, поліпшується репродуктивна функція. Залізо – допомагає в боротьбі з анемією.

ШКОДА манної каші

Але варто сказати і про шкідливі властивості манної крупи. Говорячи про її калорійності, враховується пропорція, у якій змішують крупу і воду або крупу і молоко. А якщо ще (як це часто трапляється) до манки додають цукор (багато цукру) і масло, то цей продукт перетворюється у дуже поживну страву, яке у великих кількостях буде сприяти збільшенню ваги. Тому для тих, хто мріє схуднути, варто вживати кашу з обережністю, не зловживаючи маслом і цукром.

У манній каші практично немає клітковини. Тому регулярне її вживання може призвести до запорів. Через це рекомендується чергувати манну кашу з іншими стравами з круп, наприклад, із гречки або вівсянки.

А ще манну кашу категорично не рекомендується їсти людям, які хворіють на цукровий діабет та алергію на глютен. Деякі експерти стверджують, що ці захворювання можуть бути спровоковані надмірним вживанням каші у ранньому віці.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *