Масло, сир і молоко: як перевірити якість?

Останнім часом почастішали випадки фальсифікації молочної продукції. Підробляють зазвичай ті продукти, які користуються найбільшим попитом: сир, масло, молоко. Як перевірити якість молочних продуктів? Для цього необов’язково мати вдома лабораторію – перевірити якість можна й у домашніх умовах.

Як перевірити якість молочних продуктів?
Перевіряємо сир трьома способами

Недобросовісні виробники додають у сир рослинні жири, чого не повинно бути – сир має складатися тільки з молока. Щоб перевірити, чи містить сир домішки, потрібно залишити шматочок продукту при кімнатній температурі на 8-10 годин. Якщо сир пожовк, але смак і запах у нього не змінилися, значить, у ньому є рослинні добавки. Якщо ж у нього з’явився кислуватий запах – продукт натуральний.

Щоб перевірити, чи немає у сирі крохмалю, на шматочок сиру потрібно капнути йодом і почекати 5 хв. Якщо сир посинів або став фіолетовим, то у нього додали крохмаль. Натуральний продукт від йоду буде жовтий.

Також якість сиру можна перевірити за допомогою гарячої води. Киньте шматочок сиру в окріп. Якщо він повністю розплавиться і перетвориться на в’язку масу, значить сир натуральний. Якщо ж він розпадеться на клапті, а на воді з’явиться жирна плівка – перед вами підробка.

Як розпізнати молоко з антибіотиками

Якісне молоко має жовтуватий відтінок, якщо воно біле чи синювате, значить, у ньому є добавки. Найчастіше молоко розбавляють водою. Щоб це перевірити, потрібно у склянку з теплою водою повільно влити молоко. Якщо цівка відразу ж змішується з водою – молоко розбавлене. Якщо збирається на поверхні – продукт натуральний.

Щоб покращити зовнішній вигляд молока й збільшити термін його зберігання, виробники додають до нього борошно, крохмаль, крейду, антибіотики. Наявність будь-яких домішок у молоці можна перевірити за допомогою кислоти. Налийте молоко у столову ложку і капніть у нього оцту: якщо на поверхні з’являться бульбашки, то в молоці є домішки.

Так само просто можна перевірити молоко і на наявність антибіотиків. Залиште трохи молока у теплому місці. Натуральне молоко за добу почне прокисати і стане желеподібним. Молоко з антибіотиками залишиться «свіжим», бо вони уповільнюють ріст молочнокислих бактерій, які є у натуральному молоці.

Щоб перевірити свіжість молока, у якому немає візуальних ознак бродіння, налийте його в невелику посудину і всипте 0,5 ч. л. соди. Якщо з’явилася піна, молоко несвіже.

Вершкове масло оцінюємо на вигляд

Фальсифіковане вершкове масло можна купити чи не частіше за інші молочні продукти. Натуральне масло складається тільки з вершків та молока, без рослинних домішок. При покупці звертайте увагу на колір масла – воно не має бути як яскраво-жовтим, так і білим. Якісне масло має бути твердим і гладким, не кришитися і не шаруватися, коли його ріжуть. Термін придатності у натурального масла не перевищує 10-15 днів.

Щоб перевірити якість вершкового масла, візьміть невеликий шматочок продукту й опустіть у гарячу воду. Натуральне масло відразу розплавиться і розтечеться калюжкою, а масло з домішками рослинних жирів розпадеться на шматочки.

«Погляд часу» №9-3.03.2023

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *