Менше солі – менше інсультів і інфарктів
Сіль – основний елемент наших харчових потреб. Вона містить натрій і хлор, два поживні мікроелементи, необхідні для підтримки водного балансу, роботи нирок і нервів. Проте сьогодні фахівці заявляють: сіль небезпечна для здоров’я, і навіть пропонують писати на упаковках із сіллю попередження, як на пачках із сигаретами. Однак варто розуміти, що небезпечна не сама сіль, а її кількість.
Денна норма солі
Медики вважають, що, якби люди відмовилися хоча б від 3 г солі на день, у світі було б на 13 % менше інфарктів. Ми з’їдаємо надто багато цієї приправи, тому що не знаємо, коли її їмо. Денна норма солі становить 1-2 г (дрібка чи крапля на кінчику ножа). Така кількість міститься в овочах, фруктах і м’ясі, тому якщо їх посолити, буде близько 10-15 г. Інакше кажучи, додатково солити їжу не варто. Однак у спеку й у разі посиленого фізичного навантаження потреба в солі зростає до 20-25 г. Річ у тому, що хлорид натрію виводиться з організму з потом, а без цього хімічного елемента не можуть існувати всі рідини нашого тіла – кров, сеча, слина, сльози. Саме тому на марафонських забігах учасникам дають солоні крекери й солоні огірки.
Чому надлишок солі шкодить? Доведено, що занадто високий уміст солі порушує природний баланс натрію в організмі, спричиняючи затримку рідини. Як наслідок, у людини підвищується артеріальний тиск.
Прихована загроза
Коли людина перестає зловживати сіллю, тиск у неї знижується, тому ризик розвитку інсульту чи інфаркту менший. Наприклад, у Фінляндії 10 років тому на продуктах із підвищеним умістом солі з’явилися попереджувальні написи. І кількість інсультів у країні зменшилася на 60 %.
Натрій, основний елемент кухонної солі, що спричиняє підвищення кров’яного тиску, – обов’язковий компонент білкової їжі: м’яса, риби, сиру. Особливо багато його в копчених і в’ялених продуктах, з яких воду випарено. і, звісно, у сосисках, ковбасах і консервах, оскільки сіль – природний консервант. Тому ці продукти краще їсти, як ласощі – не щодня або в невеликих кількостях. Корисно поєднувати їх з овочами та фруктами, адже вони містять багато калію, що урівноважує дію натрію в організмі.
Щодо хліба, то хлорид натрію потрібен для роботи дріжджів, тому його багато і в хлібові, і в сухих пластівцях, і в печиві. Не хочете зайвої солі – купуйте бездріжджовий хліб.
«Погляд часу» №13-26.03.2020