Меню на тиждень
«УЮТ» №8 – 2019
СНІДАНОК
Яблука в клярі на кефірі
У лютому яблука, відкладені на зиму, починають потроху псуватися. Досвідчені господині вже заздалегідь починають шукати відповідні рецепти, щоб використовувати їх, а не викидати. Завдяки цьому ви не тільки врятуєте фрукти, а ще й нагодуєте сім’ю чудовим десертом!
- Яблука – 3 шт.,
- яйця – 3 шт.,
- борошно – 6 ст. л.,
- цукор – 60 г,
- кефір – 50 мл,
- вершкове масло – 50 г,
- сода – 2 г,
- ванільний цукор – 0,5 ч. л.

Яблука очистіть від шкірки, наріжте кільцями.
У глибоку миску вбийте яйця, додайте звичайний і ванільний цукор і збийте вінчиком.
У яєчну масу влийте кефір, додайте соду, борошно й розмішайте до однорідного стану й повного розчинення грудочок. Кожне яблучне кілечко занурте повністю в кляр і на сковороді з розігрітим вершковим маслом обсмажте до утворення золотистої скоринки.
ОБІД
Розсольник з язиком
Домашній розсольник із рисом і язиком – легка розвантажувальна страва, яка припаде до смаку всім членам сім’ї і стане чудовою альтернативою супів і борщу.
- Свинячий язик – 1 шт.,
- картопля – 3 шт.,
- морквина,
- цибулина,
- огірки солені – 2 шт.,
- рис – 3 ст. л.,
- лавровий лист – 2 шт.,
- чорний перець горошком – 5 шт.,
- цукор – 1 ч. л.,
- олія – 20 мл,
- чорний мелений перець,
- сіль,
- кінза.

Язик відваріть до готовності. Потім занурте в холодну воду і зніміть шкірку.
Цибулю, моркву й солоні огірки поріжте дрібними кубиками. На сковороді в соняшниковій олії трохи обсмажте овочі, а потім улийте 2-3 ст. л. розсолу або гарячої води і протушкуйте їх 5-10 хв.
У бульйон долийте води так, щоб каструля заповнилася трохи більше, ніж наполовину. Картоплю поріжте кубиками й додайте в киплячий бульйон. Проваріть 5-7 хв., а потім всипте рис. Через 5 хв. додайте в розсольник засмажку й порізаний невеликими кубиками язик. Посоліть, поперчіть і додайте цукор. Варіть до готовності рису й картоплі.
Готовий розсольник розлийте по тарілках, посипте кінзою і додайте ложечку сметани.
Перлова каша в духовці
Відрізнити кашу, приготовану на плиті від страви з духовки нескладно: остання буде розсипчастою, просоченою соками додаткових інгредієнтів – м’яса, грибів чи просто цибулі з морквою. У томленій крупі повністю розкриваються смакові нотки, а вабливий запах розпливається по всій квартирі.
- Перлова крупа – 2 скл.,
- свинина – 600 г,
- цибулина,
- морквина,
- чорний перець горошком – 3 шт.,
- сіль,
- чорний мелений перець,
- олія – 3 ст. л.

Перлову крупу замочіть у холодній воді на 2-3 год.
Наріжте м’ясо кубиками, крупно порубайте цибулю, моркву натріть на тертці. У каструлі з товстим дном (на кшталт гусятниці) розігрійте олію, потім викладіть м’ясо, помішуючи, обсмажуйте його протягом 5-6 хв.
Викладіть у каструлю цибулю й моркву, обсмажте, потім додайте перлову крупу. Улийте в каструлю воду так, щоб вона покрила інгредієнти на 5-6 см. Додайте сіль, мелений перець і перець горошком. Накрийте ємність кришкою і поставте в духовку на 2 год. при 150-160 °С.
ВЕЧЕРЯ
Фрикадельки без м’яса в соусі
Багата білком та іншими корисними речами квасоля – чудовий замінник м’яса. Фарш із бобових відмінно тримає форму й дружить із більшістю інших інгредієнтів.
Замість консервованої квасолі можете використовувати варену квасолю. Для цього попередньо замочіть бобові в холодній воді на ніч, а потім відваріть до готовності.
- Олія – 3 ст. л.,
- баклажан,
- цибулина,
- консервована/відварена квасоля – 180 г,
- вівсяні пластівці – 20 г,
- петрушка – 0,5 пучка,
- сіль,
- чорний мелений перець,
- часник – 3 зубки,
- лимон – 0,5 шт.,
- вода – 1 скл.,
- вершки – 60 мл,
- борошно – 1 ст. л.

Баклажан наріжте невеликими кубиками. Збризніть олією, перекладіть на деко й запікайте при 180 °С 15-20 хв. Поки запікаються баклажани, цибулю наріжте півкільцями, часник – часточками. Обсмажте все на соняшниковій олії.
Петрушку дрібно наріжте. Квасолю, пластівці, половину зелені, баклажани й підсмажену цибулю з часником пропустіть через м’ясорубку. Отриманий фарш посоліть і поперчіть. З маси скачайте кульки завбільшки з волоський горіх. Викладіть заготовки на змащене олією деко й запікайте при 180 °С протягом 20 хв.
Для соусу підсушіть на сковороді борошно до золотистого кольору. Додайте сік половини лимона, улийте воду й вершки. Посоліть, поперчіть, додайте решту подрібненої петрушки. Перемішайте й варіть протягом декількох хвилин до загустіння. Викладіть фрикадельки на тарілку, полийте соусом.