Меню на тиждень

«УЮТ» №8 – 2019
СНІДАНОК

Яблука в клярі на кефірі

У лютому яблука, відкладені на зиму, починають потроху псуватися. Досвідчені господині вже заздалегідь починають шукати відповідні рецепти, щоб використовувати їх, а не викидати. Завдяки цьому ви не тільки врятуєте фрукти, а ще й нагодуєте сім’ю чудовим десертом!

  • Яблука – 3 шт.,
  • яйця – 3 шт.,
  • борошно – 6 ст. л.,
  • цукор – 60 г,
  • кефір – 50 мл,
  • вершкове масло – 50 г,
  • сода – 2 г,
  • ванільний цукор – 0,5 ч. л.
Яблука в клярі на кефірі
Яблука в клярі на кефірі

Яблука очистіть від шкірки, наріжте кільцями.

У глибоку миску вбийте яйця, додайте звичайний і ванільний цукор і збийте вінчиком.

У яєчну масу влийте кефір, додайте соду, борошно й розмішайте до однорідного стану й повного розчинення грудочок. Кожне яблучне кілечко занурте повністю в кляр і на сковороді з розігрітим вершковим маслом обсмажте до утворення золотистої скоринки.

ОБІД

Розсольник з язиком

Домашній розсольник із рисом і язиком – легка розвантажувальна страва, яка припаде до смаку всім членам сім’ї і стане чудовою альтернативою супів і борщу.

  • Свинячий язик – 1 шт.,
  • картопля – 3 шт.,
  • морквина,
  • цибулина,
  • огірки солені – 2 шт.,
  • рис – 3 ст. л.,
  • лавровий лист – 2 шт.,
  • чорний перець горошком – 5 шт.,
  • цукор – 1 ч. л.,
  • олія – 20 мл,
  • чорний мелений перець,
  • сіль,
  • кінза.
Розсольник з язиком
Розсольник з язиком

Язик відваріть до готовності. Потім занурте в холодну воду і зніміть шкірку.

Цибулю, моркву й солоні огірки поріжте дрібними кубиками. На сковороді в соняшниковій олії трохи обсмажте овочі, а потім улийте 2-3 ст. л. розсолу або гарячої води і протушкуйте їх 5-10 хв.

У бульйон долийте води так, щоб каструля заповнилася трохи більше, ніж наполовину. Картоплю поріжте кубиками й додайте в киплячий бульйон. Проваріть 5-7 хв., а потім всипте рис. Через 5 хв. додайте в розсольник засмажку й порізаний невеликими кубиками язик. Посоліть, поперчіть і додайте цукор. Варіть до готовності рису й картоплі.

Готовий розсольник розлийте по тарілках, посипте кінзою і додайте ложечку сметани.

Перлова каша в духовці

Відрізнити кашу, приготовану на плиті від страви з духовки нескладно: остання буде розсипчастою, просоченою соками додаткових інгредієнтів – м’яса, грибів чи просто цибулі з морквою. У томленій крупі повністю розкриваються смакові нотки, а вабливий запах розпливається по всій квартирі.

  • Перлова крупа – 2 скл.,
  • свинина – 600 г,
  • цибулина,
  • морквина,
  • чорний перець горошком – 3 шт.,
  • сіль,
  • чорний мелений перець,
  • олія – 3 ст. л.
Перлова каша в духовці
Перлова каша в духовці

Перлову крупу замочіть у холодній воді на 2-3 год.

Наріжте м’ясо кубиками, крупно порубайте цибулю, моркву натріть на тертці. У каструлі з товстим дном (на кшталт гусятниці) розігрійте олію, потім викладіть м’ясо, помішуючи, обсмажуйте його протягом 5-6 хв.

Викладіть у каструлю цибулю й моркву, обсмажте, потім додайте перлову крупу. Улийте в каструлю воду так, щоб вона покрила інгредієнти на 5-6 см. Додайте сіль, мелений перець і перець горошком. Накрийте ємність кришкою і поставте в духовку на 2 год. при 150-160 °С.

ВЕЧЕРЯ

Фрикадельки без м’яса в соусі

Багата білком та іншими корисними речами квасоля – чудовий замінник м’яса. Фарш із бобових відмінно тримає форму й дружить із більшістю інших інгредієнтів.

Замість консервованої квасолі можете використовувати варену квасолю. Для цього попередньо замочіть бобові в холодній воді на ніч, а потім відваріть до готовності.

  • Олія – 3 ст. л.,
  • баклажан,
  • цибулина,
  • консервована/відварена квасоля – 180 г,
  • вівсяні пластівці – 20 г,
  • петрушка – 0,5 пучка,
  • сіль,
  • чорний мелений перець,
  • часник – 3 зубки,
  • лимон – 0,5 шт.,
  • вода – 1 скл.,
  • вершки – 60 мл,
  • борошно – 1 ст. л.
Фрикадельки без м'яса в соусі
Фрикадельки без м’яса в соусі

Баклажан наріжте невеликими кубиками. Збризніть олією, перекладіть на деко й запікайте при 180 °С 15-20 хв. Поки запікаються баклажани, цибулю наріжте півкільцями, часник – часточками. Обсмажте все на соняшниковій олії.

Петрушку дрібно наріжте. Квасолю, пластівці, половину зелені, баклажани й підсмажену цибулю з часником пропустіть через м’ясорубку. Отриманий фарш посоліть і поперчіть. З маси скачайте кульки завбільшки з волоський горіх. Викладіть заготовки на змащене олією деко й запікайте при 180 °С протягом 20 хв.

Для соусу підсушіть на сковороді борошно до золотистого кольору. Додайте сік половини лимона, улийте воду й вершки. Посоліть, поперчіть, додайте решту подрібненої петрушки. Перемішайте й варіть протягом декількох хвилин до загустіння. Викладіть фрикадельки на тарілку, полийте соусом.

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *