Метеоризм

Метеоризм виникає несподівано і може тривати достатньо довго. Це скупчення в організмі надлишків газу у процесі травлення.
Причини виникнення: стрес, серцева недостатність, надлишкове заковтування повітря, порушення мікрофлори, порушення роботи і захворювання шлунково-кишкового тракту, деформація органів травлення, різні хронічні захворювання, погане вироблення ферментів, неправильне, незбалансоване харчування, вживання певних продуктів. Найчастіше метеоризм зумовлюють чорний хліб і зернові продукти, газовані напої, бобові культури, капуста, молочні продукти, яблука, персики і груші.
Симптоми метеоризму легко помітити: важкість і дискомфорт у шлунку. Потім наростає здуття живота і біль у кишківнику та стравоході, розпочинається бродіння у шлунку і виділення газів. Організм намагається всіма способами позбутися газу, наслідком чого є відрижка і гикавка. Нерідко метеоризм може призвести до закрепів.
До метеоризму потрібно поставитися серйозно, оскільки нерідко він є маячком, який сигналізує про захворювання травної системи і порушення обміну речовин. Підвищений уміст газу в організмі небезпечний для людини, бо може спричинити інтоксикацію.
Народні засоби при метеоризмові
Добре виводять гази з організму кмин і кріп, тож варто частіше додавати їх у різні страви. Допомагають і м’ята, любисток, чебрець, буркун. За 30 хв. до їжі можна з’їсти трішки порошку полину. Страви варто приправляти порошком імбиру чи ж приймати його після трапези – по 1/4 ч. л.
Чай гастроентерологи рекомендують замінити на настій насіння кропу чи відвар ромашки або ж вживати легкий несолодкий чай. Подрібнити 2 ч. л. кореня кульбаби і залити 1 скл. холодної води. Залишити на 8 год., вживати 4 рази на день по 1/4 скл.
1 ст. л. насіння моркви (або петрушки) залити 1 скл. окропу і залишити на ніч у термосі. Вживати гарячим тричі на день по 1 скл. або 6 разів на день по 0,5 скл.
Подрібнити листя чебрецю і насіння кропу. Змішати по 1 ч. л. трав і залити 1 скл. окропу. Настоювати упродовж 10 хв. під кришкою, після чого довести до кипіння. Залишити знову на 10 хв. і процідити. Вживати теплим щогодини по 2 ст. л.
З’єднати в однаковій кількості горобину, листя м’яти, кріп і валеріану, залити окропом. Настоювати протягом доби. Вживати двічі на день по 100 мл.
1 ст. л. полину залити 1 скл. окропу. Злегка охолодити, додати трохи меду, щоб усунути гіркоту. Приймати тричі на день перед їдою по 50 мл.
Натщесерце вранці упродовж 10 днів рекомендують пити свіжовичавлений картопляний сік. Потім треба полежати хоча б 30 хв. Після 10-денної перерви можна повторити курс.
Профілактика метеоризму потрібна, щоб уникнути цього явища у майбутньому. Варто усунути зі свого раціону продукти, котрі сприяють скупченню газу у стравоході. Їсти треба небагато, але часто – 4-5 разів на день. Кожен шматочок добре прожувати, тоді він швидко перетравиться. І не можна забувати про прогулянки, спортивні вправи і регулярні обстеження травної системи. Головне у лікуванні у разі метеоризму – комплексний вплив. Уживання ліків не дасть ефекту, якщо не дотримуватися дієти.