Мій улюблений жасмин

жасмин

Жасмин – моя найулюбленіша рослина, яка росте у мене у палісаднику. Вона особливо і не привертає до себе уваги, поки не почне цвісти і пахнути солодким, дуже сильним і приємним ароматом, але крім цього жасмин має багато переваг як лікарська рослина.

Головне достоїнство жасмину – це квітки, які мають дуже приємний, незвичайний запах, а тому їх можна збирати і додавати у чай або сушити на зиму.

Свій запах сушені квітки зберігають тривалий час.

Зібравши, я зберігаю їх у закритому посуді, наприклад у банці, щоб запах не вивітрився. Застосовую як чай, який допомагає при ангіні, запаленні бронхів і бронхіальної астми. Тільки до квіток треба додати ще листя: 1 ст. л. листя, 1 ст. л. квіток на 1 скл. кип’яченої води, настоювати 40 хв., процідити. Приймати по 1-2 ст. л. до їди 3 рази на день.

Настій квіток жасмину зменшує головний біль, біль у животі. Також жасмин застосовується всередину при гепатитові, цирозу печінки. Жасмин є сильним антидепресантом, і його олію використовують для зміцнення нервової системи. Рекомендується приймати ванни з додаванням у воду всього лише 3 крапель олії жасмину. Крім того, жасмин допомагає при безсонні, але у той же час відомий своїми бадьорими властивостями і застосовується при апатії. Але треба відзначити і те, що людям, які страждають на алергічні захворювання, необхідно бути з ним обережними, як би ви не любили його запах.

І ще один рецепт із жасмином: 100 г свіжих (можна і сухих) квіток жасмину на 100 мл спирту настоюють 7 днів, проціджують. Застосовують для промивань і примочок (1 ч. л. настойки на 100 мл холодної кип’яченої води) при різних шкірних захворюваннях, можна застосовувати для полоскання рота і горла.

Ольга Лобода

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterest