Млинок своїми руками
Портативний ручний млинок для подрібнення зерна дуже просто виготовити самостійно.
Він складається з двох циліндричних терок, зроблених із покрівельної сталі та пробитих цвяхом (на зразок звичайної домашньої тертушки). Діаметр внутрішньої терки -12-15 см, висота — близько 20 см. Її кріплять на круглій дерев’яній болванці відповідного розміру шипами назовні. Саму болванку прибивають цвяхами до дошки завдовжки 60 см, шириною 20 см. У зовнішньої терки шипи розташовуються на внутрішній поверхні. Висота її повинна бути більшою — приблизно 30 см. У верхній частині цієї терки на відстані 6-8 см від краю роблять два отвори діаметром 1,5 см, розташовані один проти одного. При роботі зовнішню терку надівають на внутрішню, між ними засипають зерно, в отвір зовнішньої терки вставляють ручку (металевий прут), з допомогою якої обертають зовнішній циліндр назад-уперед. Розмір січки при цьому визначають відстанню між шипами обох циліндрів.