Молоде листя винограду треба їсти!

Молоде листя винограду треба їсти
Молоде листя винограду треба їсти!

«Погляд часу» №25-2019

Для нашої країни вживати в їжу листя винограду – незвична практика. Але на Кавказі чи у Греції і Туреччині не зневажають цим продуктом, знаючи про його корисні властивості.

Зелень винограду містить цукор, велику кількість органічних кислот, вітаміни А, С, В. Також це багате джерело заліза, магнію, марганцю і мінералів.

Ще східні лікарі навчилися використовувати листя винограду в медицині. Вживання його у свіжому вигляді допомагає при простудних захворюваннях, кашлі. Воно ж сприяє посиленню потенції. А якщо вичавити сік із листя, то це допоможе при хворобах шлунка і кишківника.

Якщо ви страждаєте від набряків або у вас венозна недостатність, то вам просто необхідно вживати в їжу виноградну зелень. Вона допоможе зняти запалення і поліпшить кровообіг. Виноградна зелень є відмінним антиоксидантом завдяки великій кількості вітаміну А. Якщо ви будете вживати листя в їжу, то воно допоможе зміцнити імунітет і поліпшить зір, дозволить вашій шкірі залишатися молодою і здоровою, зміцнить кістки, адже виноградний лист – це джерело кальцію. Листя включає у себе чималу кількість омега-3 і омега-6 кислот. Завдяки цим антиоксидантам буде знижуватися ризик серцевих захворювань (таких як інсульт), а також артриту, раку молочних залоз і передміхурової залози.

Але, як і будь-який інший продукт, виноградна зелень має свої протипоказання. Не варто зловживати листям, якщо у вас такі захворювання, як виразка шлунка, цукровий діабет, ожиріння.

Холодний настій листя застосовують для зміцнення зору, при ревматизмові. Для приготування настою 350 г листя заливають 3 л холодної води і настоюють протягом 3 діб.

Відвар виноградного листя олужнює сечу і поступово допоможе позбутися уратних каменів у нирках. Корисний відвар і при подагрі.

Настій із листя винограду: заварити 1 скл. окропу 1 ст. л. сухого подрібненого листя, настояти 25-30 хв., процідити. Пити по 1-2 ст. л. 3 рази на день за півгодини до їди, а також полоскати горло при ангіні, обмивати рани і виразки.

Порошок із сушеного виноградного листя вдихають при носовій кровотечі. Ще ним лікують гнійні рани, використовуючи як антисептичний засіб.

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *